Društvo

Tužilaštvo u BiH: Ponovo se zatrpavaju starim neriješenim predmetima

Tužilaštvo u BiH: Ponovo se zatrpavaju starim neriješenim predmetima
Foto: N.N. | Tužilaštvo u BiH: Ponovo se zatrpavaju starim neriješenim predmetima

BANJALUKA, SARAJEVO - Broj neriješenih starih predmeta u tužilaštvima u BiH počeo je prošle godine rasti.

Time je zaustavljen pozitivan trend kada je u pitanju rješavanje takvih predmeta, a koji je bilježen prethodnih godina.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, 31. decembra 2019. godine starih neriješenih predmeta u tužilaštvima bilo je 4.858, a tačno godinu ranije - 4.191. Svih prethodnih godina broj ovakvih predmeta je značajno opadao, pa ih je, recimo, posljednjeg dana 2014. bilo čak 16.611.

U godišnjem izvještaju za 2019. VSTS BiH navodi da je, tokom te godine, u tužilaštvima u BiH riješeno 2.289 starih predmeta (neriješenih predmeta starijih od dvije godine).

"Sva tužilaštva u BiH koja u radu imaju stare neriješene predmete su i na početku 2019. godine donijela planove za rješavanje starih predmeta kako je propisano Uputstvom za izradu planova za rješavanje starih predmeta u tužilaštvima u BiH. Ukupan stepen realizacije planova u svim tužilaštvima u BiH na kraju 2019. godine bio je 74 odsto", naveli su iz VSTS BiH.

S druge strane, iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo navode da je, kada je riječ o realizaciji plana rješavanja starih predmeta za 2019. godinu, riješeno 57,23 odsto predmeta iz tog plana.

Dodaju da, dakle, nisu ostvarili udio od 95 odsto riješenih starih predmeta u odnosu na ukupan broj starih predmeta koji su predviđeni planom njihovog rješavanja za 2019. godinu.

"Jedan od razloga nerealizacije plana rješavanja starih predmeta je činjenica da su tužioci u toku godine, pored predmeta koji su predviđeni planom, radili i na KTN predmetima (nepoznati počinioci), a koji nisu mogli biti dio plana, a tu je i složenost istraga u referatu tužilaca na Odjelu za privredni kriminal i korupciju", navedeno je u izvještaju o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ima malo starih predmeta, tako da, kako uvjeravaju u ovoj pravosudnoj instituciji, takvi predmeti ne predstavljaju problem u njihovom radu. Na kraju prošle godine banjalučko tužilaštvo imalo je u radu 227 starih predmeta.

"Od pomenutog broja, u 46 predmeta postoji nemogućnost okončanja postupka, jer su za osumnjičenim licima raspisane potjernice. Prosječna zaduženost starim predmetima po tužiocu iznosi 7,8 predmeta", navedeno je u dokumentu Rezultati rada Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za 2019. godinu, objavljenom na sajtu ove institucije.

Inače, prema podacima VSTS BiH, nisu se tužilaštva u BiH prošle godine proslavila ni kada su u pitanju predmeti protiv poznatih počinilaca.

"Prema podacima iz 2019. godine, vidljivo je da je u svim tužilaštvima u BiH došlo do povećanja broja neriješenih predmeta protiv poznatih počinilaca", naveli su iz VSTS BiH.

Takvih neriješenih predmeta je na kraju 2019. bilo 13.546, što je za tri odsto više u odnosu na 31. decembar 2018. godine, kada je taj broj iznosio 13.191. Time je, u prošloj godini, u ovoj oblasti takođe zabilježen suprotan trend u odnosu na ranije godine.

Naime, svih prethodnih godina je opadao broj neriješenih predmeta u tužilaštvima, pa ih je, recimo, na kraju 2013. godine bilo čak 24.275.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije