Društvo

Tuzlaci na ulicu više ne smiju izlaziti bez maske i rukavica

Tuzlaci na ulicu više ne smiju izlaziti bez maske i rukavica
Foto: Anadolija | Tuzlaci na ulicu više ne smiju izlaziti bez maske i rukavica

TUZLA - Prvi slučajevi zaraze virusom korona doveli su do pooštravanja higijensko-epidemioloških mjera za građane Tuzlanskog kantona. Nova naredba Kantonalnog kriznog štaba civilne zaštite odnosi se na to da građani na ulicu više ne smiju izlaziti bez maske i rukavica.

Devet osoba u Tuzlanskom kantonu trenutno je zaraženo virusom korona, a riječ je njih osam iz Tuzle te jednoj iz Lukavca.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab civilne zaštite TK izdao je naredbu građanima ovog kantona kojom im se zabranjuje kretanje na javnim površinama bez zaštitne opreme koja podrazumijeva nošenje maski i rukavica.

Ova naredba se takođe odnosi i na ulazak u prodajne objekte, a za provođenje mjere zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prvi klaster zaraze virusom korona utvrđen je u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli u kojem kod medicinske sestre prvenstveno utvrđen virus SARS-CoV-2.

Nakon toga, izvršeno je testiranje još 36 osoba koje su bile u njenom bliskom kontaktu, a zaraza je potvrđena kod njih sedam.

Nulta osoba još uvijek nije evidentirana, a pod epidemiološkim nadzorom se nalazi okvirno 100 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kazali su da se trenutno vrši testiranje 63 osobe, a u kućnoj izolaciji bi se dodatno moglo naći njih 300.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije