Društvo

Pratite nas na Google news

U FBiH iz izolacije izašlo 15.720 osoba

U FBiH iz izolacije izašlo 15.720 osoba
Foto: N.N. | U FBiH iz izolacije izašlo 15.720 osoba
Srna

SARAJEVO - Federalni inspektori su od 15. marta do 8. aprila izdali ukupno 24.173 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je 15.720 osoba izašlo iz izolacije.

Nadzorima i mjerama je, prema dostupnim podacima, obuhvaćeno i 2.915 državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci o ovim licima dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 301 državljanina BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta. Danas ističu mjere iz 599 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do juče je za ukupno 15.720 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada je dostavljeno ukupno 429 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 lica biće pokrenuti prekršajni postupci. U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je danas na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio deset inspekcijskih nadzora i četiri kontrolna nadzora, te utvrdio sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 9.200 KM. Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa roba, dok je u saradnji sa Policijskom upravom Mostar oduzeto 40 kilograma duvana bez odgovarajuće prateće dokumentacije. U periodu od 15. marta do 9. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, izvršeno je 180 inspekcijskih nadzora, te 161 kontrolni nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 177 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 177 prekršajnih naloga od 279.250 KM. Kod 161 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Federalni tržišni inspektorat će sutra početi sa kontrolom cijena naftnih derivata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije