Društvo

U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17

U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17
U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17
Srna, Foto Bljesak

MOSTAR - Na više lokacija u Mostaru danas su, kada se u dijelu FBiH sa bošnjačkom većinom obilježava Dan državnosti, osvanuli nepotpisani plakati sa matematičkim zapisom koji pokazuje da 5 nije jednako 17 dijeljeno sa 3.

Nije poznato ko je postavio transparente, ali je u hrvatskoj javnosti parola da "pet nije trećina od sedamnaest" često korištena da bi se ukazalo na nelegalne radnje prilikom formiranja vlasti u FBiH 2011. godine.

Na vanrednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH 17. marta 2011. godine, poslanici i delegati SDP-a i SDA, uz podršku HSP-a BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak", izabrali su predsjednika i dvoje zamjenika, a zatim i Vladu FBiH.

Za imenovanja je, po federalnom Ustavu, potrebna trećina u svakom klubu u Domu naroda koji broje po 17 članova. U martu 2011. izabrana je vlast u kojoj nije bilo dva HDZ-a, iako Klub Hrvata još nije bio popunjen, već je u njemu bilo pet delegata koji su podržali aktuelnu vlast.

Međunarodna zajednica je tada dala "zeleno svjetlo" takvom formiranju vlasti, jer su dva HDZ-a odugovlačili sa popunjavanjem Kluba Hrvata u Domu naroda i na taj način blokirali izbor vlasti.

Na mejlove lokalnih medija uz fotografije plakata stiglo je saopštenje u kojem se podsjeća na neustavno i nelegalno formiranje vlasti u Federaciji 2011. godine.

U Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom-kantonu danas je neradni dan, ali su izostale proslave Dana državnosti, a na zgradi gdje je smještena Vlada HNK nije istaknuta ni zastava BiH.

U dijelu FBiH sa bošnjačkom većinom 25. novembar proslavljaju kao Dan državnosti BiH kao znak sjećanja na taj dan 1943. godine kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije