Društvo

U RS od polovine jula dnevno se vakciniše prosječno 4.280 građana

U RS od polovine jula dnevno se vakciniše prosječno 4.280 građana
Foto: N.N. | U RS od polovine jula dnevno se vakciniše prosječno 4.280 građana
N.N.

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je, prema do sada dostavljenim podacima od strane zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, od 15. jula do danas, u danima u kojima se obavljala vakcinacija, prvu ili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno.

U ovom periodu ubrzane vakcinacije u Republici Srpskoj, prvom ili drugom dozom, najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banjaluka – oko 11.850, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 5.970 građana, Domu zdravlja Prijedor, gdje se vakcinisalo oko 5.350 ljudi, Domu zdravlja Gradiška, gdje je vakcinisano oko 4.440 građana, Domu zdravlja Doboj u kojem je vakcinu primilo oko 3.410 građana, kao i Domu zdravlja u Laktašima, gdje je vakcinisano oko 3.010 građana, dok je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vakcinu primilo oko 2.980 građana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

"Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. Sa druge strane, podaci iz istraživanja kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika COVID-19 izuzetno visoka", ističe Šeranić.

Šeranić podsjeća i da Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju, da su domovi zdravlja, u skladu sa svojim planovima i rasporedima, organizovali vakcinaciju bez zakazivanja i pozivanja, te apeluje na građane da ne oklijevaju sa vakcinacijom.

Do sada je u Republiku Srpcku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Republike Srpske.

Podsjećamo da domovi zdravlja širom Republike Srpske obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv COVID-19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona, a stanovnici se o mogućnostima za vakcinaciju mogu informisati i u samim zdravstvenim ustanovama koje sprovode proces imunizacije protiv virusa korona. Važno je i da zdravstvene ustanove i dalje imaju svakodnevnu proaktivnu ulogu u organizovanju vakcinacije i informisanju građana o procesu imunizacije.

Istovremeno, odvija se i vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a organizovana je i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te daju doprinos što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije