Društvo

Proglašeni dobitnici prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN

Proglašeni dobitnici prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN
Foto: Ustupljena fotografija | U Sarajevu proglašeni dobitnici prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN

U Sarajevu je 17. i 18. novembra održana konferencija "Signs of Solidarity and Solutions" koja je ugostila filantrope i filantropkinje iz cijelog regiona.

Prema riječima Vesne Bajšanski Agić, izvršne direktorice Fondacije Mozaik, jedne od organizatora ove konferencije, kada je 2008. godine mreža SIGN počela da djeluje, riječ filantropija je gotovo bila nepoznata, strana riječ, koja se odnosila isključivo na humanitarna davanja, dok danas, 2021. godine, uočavamo trend strateškog davanja od strane privrednog sektora, čime se strateški i planski doprinosi razvoju zajednica u kojima živimo i radimo.

"Filantropska davanja uvijek rastu u kriznim situacijama, a mi nažalost živimo u kriznim vremenima. Kao odgovor na nove okolnosti, važno je da svako od nas i na ličnom i na profesionalnom planu shvati da može i treba da bude filantrop i filantropkinja", istakla je Bajšanski-Agić u ime mreže SIGN.

Kruna događaja je bila dodjela prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN i to u dvije kategorije: Regionalna nagrada mreže SIGN za korporativnu filantropiju i Regionalna nagrada mreže SIGN za individualnu filantropiju.

Žiri je imao težak zadatak za donošenje odluke jer su se među nominacijama našla imena kompanija i pojedinaca koji svojim nesebičnim dobročinstvom njeguju solidarnost i doprinose zajednicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

"Obrazovanje, informisanje i inspirisanje filantropskog djelovanja su naši strateški ciljevi, čijem smo se ostvarenju dodatno približili i dodjelom prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN za kompanije i pojedince, koji su oduševili svojim filantropskim djelovanjem u 2019. i 2020. Godini", istakli su iz mreže SIGN.

Istinsku ideju filantropije žive dobitnici i dobitnice prve Regionalne nagrade za filantropiju mreže SIGN. 

"Drago nam je što je mreža SIGN prepoznala naše napore da lokalne zajednice u kojima poslujemo širom regiona povežemo i dobročinstvom, jer filantropija treba da se pokaže na djelu upravo onda kada je najteže. Zato je naša kompanija upravo u prošloj godini, koju je obilježila pandemija, odvojila milion evra za brojne društveno odgovorne aktivnosti i podršku zdravstvenom sistemu. Ova nagrada zbog svog regionalnog karaktera ima poseban značaj za nas", izjavila je Tamara Veselinović, direktorica odjeljenja korporativnih komunikacija i marketinga MK Group iz Srbije, kompanije koja je dobila Regionalnu nagradu mreže SIGN za korporativnu filantropiju.

Hajriz Hačko Brčvak, dobitnik Regionalne nagrade mreže SIGN za individualnu filantropiju i osnivač Fondacije Hemiias, u svom obraćanju je istakao: "Fondacija Hemiias nije jedna osoba i već duže vrijeme je prepoznata od strane osoba koje imaju isti cilj, a to je da usreći i druge i sebe. Mi, ljudi, često radimo sve za sreću, koja često zna da bude kratka. Ako želite da pronađete sreću koja je dugotrajna i ne blijedi, onda treba da usrećite druge, pa čak i kada nam se čini da druga osoba našu pomoć ne zaslužuje."

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade i to: Specijalnu nagradu za filantropiju mreže SIGN za mala i srednja preduzeća, koju je dobila kompanija Meka FOOD sa Kosova, i Specijalnu nagradu mreže SIGN za filantropski doprinos razvoju nauke i obrazovanja, koju je dobio Aleksandar Kavčić ispred Fondacije Alek Kavčić iz Srbije.  

Događaj je organizovala mreža SIGN, kao završnu ceremoniju četverogodišnjeg projekta finansiranog od strane Evropske komisije, Balkanskog fonda za demokratiju, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju.

Mrežu SIGN čine Trag fondacija i Catalyst Balkans iz Srbije, Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Fondacija Mozaik iz Bosne i Hercegovine, Forum građanskih inicijativa sa Kosova i Horus iz Sjeverne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije