Društvo

U UKC RS prikazani inserti iz dokumentarnog filma "Nema heroja bez maske"

U UKC RS prikazani inserti iz dokumentarnog filma "Nema heroja bez maske"
Foto: Velibor Tripić | U UKC RS prikazani inserti iz dokumentarnog filma "Nema heroja bez maske"

BANJALUKA - Svjedočenja 15 ljekara i medicinskog osoblja iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) koji se već mjesecima nadljuskim naporima bore protiv virusa korona tema je dokumentarnog filma "Nema heroja bez maske", čiji su inserti danas premijerno prikazani u UKC RS.

Građani će biti u prilici da premijerno ovaj film pogledaju u četvrtak početkom u 21 čas na programu RTRS.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS i jedan od aktera ovog filma, rekao je da je cilj ovog dokumentarnog filma da se prikažu zdravstveni radnici sa druge strane, da se prikaže da su i oni ljudi od krvi i mesa, sa svim svojim brigama, problemima i limitima.

"Naš cilj je da zaštitimo sebe, da ne bismo u opasnost doveli sebe i svoje najmilije, da zaštitimo zdravstvene radnike, da zaštitimo sistem, a da pri tom liječimo pacijente", rekao je Đajić.

Dodao je da će gledaoci u ovom dokumentarnom filmu vidjeti koliko su medicinari imali strahova kada poslije dana na poslu idu kući, jer su se plašili da će zaraziti svoje najmilije.

"Mnogi ljekari su imali iznajmljene stanove, gdje su živjeli jer nisu željeli da dovedu u opasnost svoje najbliže", kazao je Đajić, dodajući da nažalost u RS i dalje ima veliki broj zaraženih, ali da se zdravstveni radnici bore nadljudskim naporima.

Biljana Marić, jedan od autora filma i urednik na RTRS, rekla je da je bilo veoma emotivno snimati ovaj film te da nije bilo jednostavno jer je bio prisutan strah od zaraze, ali da su zahvalni medicinskim radnicima za ono što iz dana u dan rade.

"Kada smo snimanje priveli kraju ja sam imala ljudsku potrebu da se poklonim ljekarima. Kada vidite medicinskog tehničara koji u jednoj sobi ima četiri pacijenta na respiratoru, a sve vrijeme ne staje, kolega snimatelj je u jednom momentu imao problema da ga snimi, jer je toliko brzo reagovao. To govori koliko su oni bili posvećeni svom poslu te koliko su pažnje i njege pacijenti zahtijevali", navela je Marićeva, dodajući da ovaj film traje 55 minuta.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, rekla je da su se dosad suočili s mnogim problemima, ali da je iza njih težak period.

"Sada nam je jasno da s ovom virusnom infekcijom nećemo izaći na kraj za mjesec ili dva, ali smo sada i mnogo organizovaniji", kazala je Verhazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije