Društvo

Pratite nas na Google news

U izolaciji 64 rudara u Lukavcu

U izolaciji 64 rudara u Lukavcu
Foto: Pixabay | U izolaciji 64 rudara u Lukavcu
Srna

SARAJEVO - Grupa od 64 rudara iz površinskog kopa Rudnika lignita Šikulje u Lukavcu trenutno se nalazi u izolaciji, jer su imali kontakt s komoratom kojem je potvrđena zaraza virusom korona.

Pozitivan je rudar iz Srebrenika koji pripada klasteru u ovom gradu.

Riječ je o asimptomatskom slučaju, te se pretpostavlja da je inficiran posredstvom kontakta s članovima porodice, prenosi portal Kliks.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka, kome pripada površinski kop Šikulje, istakao je da je zbog novonastale situacije ugrožena proizvodnja u ovom kopu, jer je riječ o radnicima koji su direktno uključeni u proizvodnom procesu.

"Ovdje je problem što su u pitanju ljudi iz Srebrenika, Lukavca i Tuzle koji su putovali autobusom na posao. Uputili smo zahtjev nadležnim epidemiološkim službama kako bi im bili uzeti uzorci, što je učinjeno do sada u Lukavcu i Srebreniku, te čekamo rezultate", naveo je Tokić.

On je potvrdio da je infekcija virusom korona potvrđena i kod rudara iz površinskog kopa Rudnika Dubrave, koji je vezan za klaster Živinice - Suha.

Prema njegovim riječima, ovdje je olakšavajuća okolnost jer se rudar odranije nalazi na bolovanju tako da ostali komorati nisu ugroženi.

Tokić navodi da je pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo ukidanje stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, jer su do tada, naveo je, u rudnicima imali potpuno kontrolisanu situaciju i izvođenje radova.

"Mjere su se primjenjivale u skladu s aktuelnom situacijom, poput korištenja zaštitne maske, dezinfekcionih sredstava i održavanja distance, međutim, poznato je da posao rudaru ne dozvoljava poštovanje svih mjera u svakom segmentu. Ukidanjem mjera imamo dva slučaja i stanje koje je prilično zabrijavajuće", istakao je Tokić.

On je naveo da zasad nisu ugrožene plate rudarima, ali bi do toga moglo doći znatnijim usložnjavanjem epidemiološke situacije i većim prodorom virusa u rudnička okna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije