Društvo

U naredna 24 časa biće osposobljen privremeni izolatorijum na Bjelavama

U naredna 24 časa biće osposobljen privremeni izolatorijum na Bjelavama
Foto: Screenshot/YouTube | U naredna 24 časa biće osposobljen privremeni izolatorijum na Bjelavama

SARAJEVO - U studentskom paviljonu na Bjelavama u naredna 24 časa biće osposobljen prostor za privremeni izolatorijum Kantona Sarajevo, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Na sastanku predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u ovom gradu, te kantonalnog Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo i Studentskog centra, dogovoreno je da će u ovom izolatorijumu biti smješteni pacijenti oboljeli od virusa korona sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

"Riječ je o privremenom izolatorijumu koji će biti u funkciji dok se u krugu Opšte bolnice ne rekonstruiše objekat nekadašnje `garnizonske ambulante` u kojem će biti smješten izolatorijum Kantona, kapaciteta oko 100 osoba, a koji će se u narednih mjesec i po uspostaviti uz pomoć i podršku UNDP-a", istaknuto je u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da će se na nivou Kantona organizovati podrška radu ovog izolatorijuma, tako što će biti formirani medicinski timovi predvođeni ljekarima koji će biti ključna karika u njegovom funkcionisanju, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

"S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorijuma, potrebno je, osim uspostavljanja stručnih timova medicinskog osoblja, pružiti i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i drugo, a što će u što kraćem roku, u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, koordinisati Krizni štab Ministarstva zdravstva", navedeno je u saopštenju.

Krizni štab je zadužen da koordiniše sve navedene aktivnosti oko uspostavljanja izolatorijuma i da obavijesti Vladu Kantona Sarajevo i nadležne zdravstvene ustanove o realizovanju preuzetih obaveza i početku rada izolatorijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije