Društvo

UKC RS kuburi sa lijekovima za najteže pacijente, traže reakciju Fonda

UKC RS kuburi sa lijekovima za najteže pacijente, traže reakciju Fonda
Foto: Arhiva | UKC RS kuburi sa lijekovima za najteže pacijente, traže reakciju Fonda

BANJALUKA – Nakon što nam se javio građanin, koji ide na hemioterapiju u Univerzitetsko klinički centar (UKC) RS, da mu je dato samo pola doze lijeka, iz ove ustanove su za "Nezavisne" potvrdili da im nedostaje lijekova sa Liste citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova, te da su zbog toga već uputili dopis Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS kako bi se što prije riješio ovaj problem.

Kako su naveli iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, oni su posljednju molbu za hitno rješavanje nedostatka lijekova sa Liste citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova poslali Fondu 29. februara.

Pojašnjavaju da je prema Odluci Vlade Republike Srpske nabavka citotoksičnih lijekova za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj u nadležnosti Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Istovremeno, sa druge strane, do nedostatka velikog broja citotoksičnih lijekova je dovelo i nepoštovanje ugovorenih obaveza mnogih dobavljača, a po Tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske br: 07/015-3804/21, koji unazad nekoliko mjeseci ne vrše kontinuirano snabdijevanje Univerzitetskog kliničkog centra prema dostavljenim narudžbenicama", pojasnili su iz UKC RS.

Provjerili smo sa FZO RS koji lijekovi nedostaju te šta je razlog tome, no, kako su naveli, nakon što provjere sa nadležnima, moći će i odgovoriti na postavljena pitanja.

Kratko su nam potvrdili da im je stigao dopis iz UKC RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije