Društvo

Pratite nas na Google news

UKC Tuzla prekida komercijalna testiranja

UKC Tuzla prekida komercijalna testiranja
Foto: Arhiva | UKC Tuzla prekida komercijalna testiranja
Nataša Tadić

BANJALUKA, TUZLA - Univerzitetsko klinički centar Tuzla od sada neće vršiti komercijalna testiranja na kovid-19, odlučio je menadžment ove zdravstvene institucije.

Ova zdravstvena ustanova testove koje je kupila na početku pandemije, potrošila je, te je odlučila obezbijediti da ima dovoljno testova za svoje pacijente. Za sada ima oko šest hiljada testova i čekaju se novi.

Vahid Jusufovic, direktor UKC Tuzla,  kazao je da kovid bolnica u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne smije ostati bez PCR testova i da se traže razni načini da se obezbijedi dovoljan broj.

"Ako ću birati između kovid bolnice i nečijeg putovanja na godišnji odmor, ja biram bolnicu i osiguranika TK. Za njih sigurno neće nestati testova. U toku je nabavka različitim dozvoljenim mehanizmima i u ponedeljak dolazi novi kontigent PCR testova od naših dugogodišnjih dobavljača, donacija, dogovora i ostalog. Uglavnom, građani TK, neće ostati bez testiranja", rekao je Jusufović.

Dodao je da, ako situacija bude bolja, komercijalna testiranja možda budu vraćena.

Epidemiološka situacija je takva da se zadnjih nekoliko dana smanjio broj novootkrivenih zaraženih na testiranjima, a juče je virus korona u TK otkriven ko 31 osobe. Međutim, postoji bojazan od novozaraženih nakon praznika, ali i godišnjih odmora.

"Vrlo je moguće da ćemo narednih dana imati eskalaciju. Bili su blagdani ali i generalna situacija kako se većina ponaša i nosi masku i drži distancu", smatra Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije