Društvo

UNRS: Kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja na aktiviste povorke ponosa

UNRS: Kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja na aktiviste povorke ponosa
Foto: N.N. | UNRS: Kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja na aktiviste povorke ponosa

BANJALUKA - Povodom nasilja nad aktivistima "Bh. povorke ponosa" u Banjaluci oglasili su se i iz Udruženja novinara Republike Srpske, gdje su naglasili da je potrebno kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja.

"Aktivsti su sinoć napadnuti od strane veće i organizovane grupe huligana. Tražimo od nadležnih organa potpunu zaštitu svakog građanina i gosta Banjaluke i Republike Srpske", poručili su iz UNRS.

Ističu da su pravo na mirno okupljanje temeljne vrijednosti Srpske i da one ne mogu nikom biti uskraćene.

"Neposredne izvršioce i nalogodavce je potrebno procesuirati i predati sudskim organima. To je najmanje što policija može da uradi, nakon što je sinoć propustila da očuva javni red i mir. Bez obzira, ili baš zato, što je skup zabranjen. Naročito je hitno da policija obavijesti javnost vezano za tvrdnje da su, neposredno prije huligana, na lice mjesta došli njihovi pripadnici, te da nisu učinili dovoljno da se napad na građane prekine i počinioci liše slobode", kazali su iz UNRS.

Prema njihovim riječima, događaj koji se trebao održati, održavan je prethodnih godina bez ikakvih incidenata i veće pažnje javnosti.

"Iz ovoga je potpuno jasno da su, ne samo političari i suprotstavljene grupacije nevladinih organizacija, nego prije svega neprofesionalni mediji krivi za eskalaciju sukoba do nasilja. S tim u vezi, pozivaju i sudske organe da straže njihove uloge u incidentu, naročito kada je u pitanju odgovnost za objavljivanje lažnih vijesti", poručili su iz UNRS

UNRS zahtijeva od nadležnih da svakome ko po zakonom utvrđenim okolnostima najavi skup, omogući da taj skup i održi.

"Očekujemo da se događaj ponovi mirno i na zadovoljstvo učesnika, kao i svih prethodnih godina do sada. Dužnost nadležnih organa Republike Srpske i Banje Luke je da to omoguće", poručili su iz UNRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije