Društvo

Pratite nas na Google news

Migrantima u USK zabranjeno kretanje noću

Migrantima u USK zabranjeno kretanje noću
Foto: N.N. | USK na korak do vanrednog stanja: Migrantima zabranjeno kretanje noću
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Migrantima koji borave u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona biće ograničeno kretanje u noćnim satima i to u vremenskom periodu od 22 sati do šest ujutru.

Ovo je jedan od zaključaka koji je usvojen na danas održanoj sjednici Vlade USK s načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije koja rukovodi prihvatnim centrima. Iako se spekulisalo o tome da bi mogla biti donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja na području ovog kantona, to se nije dogodilo. Premijer USK, Mustafa Ružnić, istakao je kako ta mjera ne bi bila dobra i da bi se time poslala loša poruka, posebno ako se ima u vidu da se bliži turistička sezona, kada Unsko-sanski kanton posjećuje veliki broj turista iz zemlje i svijeta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK naredilo je stavljanje u pripravnost specijalne jedinice policije kako bi se očuvalo stanje bezbjednosti na području Bihaća i Velike Kladuše, potvrdio je Nermin Kljajić, resorni ministar.

Prema njegovim riječima, pripadnici te jedinice se nalaze u Bihaću i Velikoj Kladuši, dok su istovremeno pojačani angažman i prisustvo ostalih policijskih snaga na svim kritičnim lokacijama, a posebno u blizini prihvatnih centara u kojima borave migranti.

"I pored niza incidenata posljednjih dana, u kojima je povrijeđen određen broj migranata, kao i tri pripadnika policije, stanje sigurnosti je pod našom kontrolom. Ukoliko bude potrebno, u narednom periodu provodićemo i represivne mjere kako bismo održali situaciju bezbjednom", rekao je Kljajić.

On je još jednom ponovio kako Vlada USK ozbiljno razmišlja o uvođenju vanrednog stanja na području ovog kantona. Ističe kako je u posljednjih nekoliko mjeseci intenziviran priliv migranata na ove prostore i da ih dnevno dolazi između 100 i 150.

Prema posljednjim procjenama, broj stranih državljana dostigao je osam hiljada, dok su smještajni kapaciteti dostatni za zbrinjavanje i boravak tek 3.200 osoba.

"Vanredno stanje podrazumijeva da ćemo fizički zatvoriti granice kantona i spriječiti svaki dolazak migranata na naše područje i oni će biti prisiljeni da odlaze negdje drugdje. Jedini način da se riješi ovaj problem je zaštita istočne granice BiH, kuda ulaze migranti i potom se kreću ka Unsko-sanskom kantonu", kaže Kljajić.

Prema njegovim riječima, materijalni i ljudski resursi ovdašnje policije troše se 300 posto otkako je započela migrantska kriza, a sva dosadašnja obećanja o podršci nisu realizovana.

Inače, zbog povećanog priliva migranata situacija u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši se dodatno zakomplikovala. U Crvenom krstu USK kažu da zbog sve češćih incidenata i fizičkih obračuna među migrantima, ostaju bez dragocjenih volontera.

"Mnogi volonteri odustaju jer se plaše za vlastitu bezbjednost. Ljudi doživljavaju traume i strah i jednostavno ne žele da se tome izlažu", kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta USK.

Vlasti USK namjeravaju da problem s migrantima riješe izgradnjom jedinstvenog prihvatnog centra na lokaciji Vučjak, koja se nalazi između Bihaća i granice s Hrvatskom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije