Društvo

Učenice kozmetiku proizvedenu na praksi planiraju plasirati na tržište

Učenice kozmetiku proizvedenu na praksi planiraju plasirati na tržište
Foto: Ustupljena fotografija | Učenice kozmetiku proizvedenu na praksi planiraju plasirati na tržište

PRIJEDOR - Kozmetički proizvodi nastali u okviru prakse učenica prijedorskog Srednjoškolskog centra koje pohađaju smjer farmaceutski tehničar uskoro bi se mogli naći na tržištu, čime bi se još jednom dokazalo da su teorija i praktična nastava kombinacija koja uvijek daje odlične rezultate.

Da im praksa mnogo znači potvrđuje i učenica Milica Stanar, koja ističe da osim što mnogo nauče, u okviru praktične nastave se i zabave.

"Naučili smo i šta je timski rad, kako da se snađemo u laboratoriji i sa materijalom koji imamo. Ništa nam u praksi nije teško, jer je to proces koji ponavljamo i taj proces nam je zabavan. Najteže nam je sačekati da nam se otope baze za sapune jer nam to najduže traje, a najlakše nam je i ujedno najzanimljivije miješati boje i mirise za sapune koje pravimo", priča Stanareva za "Nezavisne novine".

Milica je jedna od 11 učenica trećeg razreda koje se bave proizvodnjom kozmetičkih preparata, a prema riječima profesorice Marije Pejić, koja godinama predaje praktičnu nastavu i stručne predmete farmaceutskim tehničarima, praktično znanje stiču i učenici drugog razreda ovog smjera koji od galenskih preparata izrađuju rastvor acidi borici tri odsto razblaženi alkohol i razblaženi vodonik-peroksid, kao i cinkovu pastu.

"Trenutno na praktičnoj nastavi izrađujemo kozmetičke preparate koji su učenicama zanimljivi za izradu, a naravno i meni kao profesoru. Nema ništa ljepše od toga da vidim njihova lica nakon izrade preparata. Izrađujemo sapune od prirodnih baza, meleme za usne, kreme za pete, kreme za ruke, kreme za bebe, a počeli smo i sa izradom svijeća od sojinog voska", ističe Pejićeva.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima u okviru praktične nastave ne krije ni profesorica, ali, kako navodi, to se uvijek može unaprijediti.

"Uvijek ćemo se truditi da to bude bolje, ali za razliku od prethodnih godina imamo puno više mogućnosti za rad, a još više ćemo da ih stvorimo našom upornošću i trudom", govori ona za "Nezavisne novine".

Proizvodi nastali na praksi uskoro bi se mogli naći i na tržištu, a direktorica ove škole Bojana Vučenović ističe da su trenutno u fazi dostavljanja uzoraka za koje se nada da će uskoro biti i ispitani u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Svakako da očekujemo pozitivan odgovor jer proizvodi koje naše učenice prave su isključivo na prirodnoj bazi. Planovi su da tražimo saglasnost za proširenu djelatnost od resornog ministarstva i da s tim zaokružimo ovu lijepu priču. Sa sertifikacijom i saglasnosti bismo mogli da izađemo na tržište i da steknemo uslov da imamo samoodrživu praktičnu nastavu. To bi nam značilo za nabavku repromaterijala, a škola kroz svoj redovan budžet bi i dalje ulagala u nabavku opreme", priča za "Nezavisne novine" Vučenovićeva.

Kako ističe, škola na čijem je čelu ponosna je na 11 učenica koje vrijedno proizvode kozmetiku, kao i na 63 učenika koja trenutno pohađaju školu za zanimanje farmaceutski tehničar i generalno na svih 446 đaka koji idu u Srednjoškolski centar u Prijedoru.

Prema njenim riječima, i u budućnosti će se truditi da dignu praksu na viši nivo.

"Trudimo se u školi da poboljšamo praksu dodatno opremajući kabinete, uz nabavku novih nastavnih učila i pomagala koja će nam biti od koristi za dalji rad", navodi ona i dodaje da su učenici svojim radom i trudom doprinijeli da škola bude prepoznatljiva ne samo u Prijedoru nego i šire, ali i da velika zahvalnost ide gradu Prijedor koji ih podržava u realizaciji njihovih ideja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije