Društvo

Uložiti sve napore u očuvanje zdravlja djece

Uložiti sve napore u očuvanje zdravlja djece
Foto: N.N. | Uložiti sve napore u očuvanje zdravlja djece

BANJALUKA - Institucija ombudsmana za djecu Republike Srpske pozvala je nadležne u sistemu, ali i pojedince, da u vrijeme vanredne situacije zbog virusa korona posebnu pažnju obrate na djecu kao jednu od najosjetljivijih kategorija društva, te ulože dodatne napore kako bi njihovo fizičko i mentalno zdravlje ostalo netaknuto.

Iz ove institucije poručuju da nadležni treba da razviju i upute poruke koje su orijentisane na djecu na njima razumljivom jeziku, ali i da se roditeljima omogući stručna pomoć i podrška o tome kako da razgovaraju sa djecom o novonastaloj situaciji, kako da provode slobodno vrijeme i kako da ga kvalitetno organizuju.

"Sve mjere zaštite koje svi moramo da poštujemo ovih teških dana nisu uticale samo na promjenu svakodnevnog života nas odraslih, nego se i dječiji svijet takođe izmijenio iz temelja. Zatvoreni su u kućama, bez redovnih odlazaka u vrtiće, školske klupe, druženja i igre sa vršnjacima, bez primjerenog socijalnog kontakta", saopšteno je iz Institucije ombudsmana za djecu Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da djeca svakodnevno mogu da čuju veliki broj informacija o tome da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila stanje pandemije, da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o uvođenju vanredne situacije i uvela policijski čas, te ograničila kretanje za građane starije od 65 godina, ili da je virusom korona zaraženo više od 100 građana, da su škole i vrtići zatvoreni, a dječija igrališta prazna.

Ombudsman za djecu poručuje da se ne smije zaboraviti činjenica da su djeca posebno osjetljiva kategorija i da oni traže odgovore u vezi sa novonastalom situacijom, traže objašnjenja, osjećaju anksioznost i strah za budućnost.

"Iako to možda vidno ne ispoljavaju, djeca sigurno imaju strah od informacija kojima su izložena, strah da se neko od njihovih starijih ukućana i rođaka ili oni sami ne zaraze novim virusom, a pojedina i ne razumiju šta se to dešava", navedeno je u saopštenju.

Ombudsman za djecu ističe i značaj tekstova i informacija koji se nalaze na zvaničnim portalima svih nadležnih organa i službi kako na republičkom, ali i na lokalnom nivou, te pozdravlja aktivnosti nadležnih resora i kriznih štabova i ističe da je u ovoj vanrednoj situaciji djeci omogućeno pravo na obrazovanje, kao jedno od osnovnih prava djece zagarantovano UN Konvencijom o pravima djeteta.

"Vlada Republike Srpske na čelu sa resornim ministarstvom, Prosvjetno-pedagoški zavod, javni RTV servis, škole, učitelji, nastavnici, profesori, mediji i roditelji uložili su maksimalan napor da se nastava na daljinu organizuje i na taj način nastavi nastavni proces", podsjetili su iz Institucije ombudsmana za djecu.

U svakodnevnim kontaktima sa akterima procesa nastave, Ombudsman za djecu ima priliku da se uvjeri koliko je to važno i djeci i roditeljima i nastavnicima.

U saopštenju je naglašeno i da je Društvo psihologa Republike Srpske na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, u svrhu podrške građanima u prevazilaženju ove krize, formiralo stručni tim psihologa-psihoterapeuta koji će telefonskim putem pružiti pomoć svima koji imaju problema sa prevazilaženjem ove situacije.

"Otvorena je besplatna linija 'plavog telefona' u terminu od 9.00 do 17.00 časova za sve zainteresovane građane, a broj je 080-05-0305", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije