Društvo

Uputstva MUP-a RS kako da zaštitite dom dok ste na odmoru

Uputstva MUP-a RS kako da zaštitite dom dok ste na odmoru
Foto: Ilustracija | Uputstva MUP-a RS kako da zaštitite dom dok ste na odmoru

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine prilikom odlaska na duža putovanja, te na taj način pomognu da se spriječe eventualne krađe, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali je zaštita mnogo efikasnija ukoliko i građani preduzme odgovarajuće mjere u cilju zaštite lične imovine.

Neki od savjeta Ministarstva za građane koji mogu pomoći su:

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko ste odsutni. Nemojte zaboraviti zatvoriti prozor ili balkonska vrata. Ukoliko ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu.

- Ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su za većinu uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu "skrivena".

- Takođe, poželjno je da se novac, zlatni nakit i oružje iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, da na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor neke banke.

-Preporuka je da ukoliko ste u mogućnosti, na objektima ugradite tehničke sisteme zaštite (osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarm, video-nadzor i sl.).

- Prilikom napuštanja doma na duže vrijeme, građanima se savjetuje da isti povjere na čuvanje komšijama ili rodbini. Poželjno je da se stvori utisak da u stanu ili kući neko boravi, te s toga oni treba da tokom noći pale svjetlo, danju otvaraju prozore, dižu roletne i češće obilaze njihov dom.

 -Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu za vrijeme vašeg odsustva, odmah pozovu policiju.

- Nije poželjno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da ste trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana.

Besplatna telefonska linija 122 na raspolaganju je građanima 24 časa dnevno ukoliko primijete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na na parkingu ili neposrednom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije