Društvo

Uskoro bolji uslovi za boravak migranata u Lipi

Uskoro bolji uslovi za boravak migranata u Lipi
Foto: N.N. | Uskoro bolji uslovi za boravak migranata u Lipi

BIHAĆ - Prihvatni migrantski kamp Lipa, koji je udaljen dvadesetak kilometara od Bihaća, danas su obišli Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ulrike Hartman, ambasadorica Austrije u BiH, Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima te funkcioneri Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Eugenio Ambrosi i Laura Lunjaroti.

Oni su željeli da se na licu mjesta uvjere kako se odvijaju građevinski radovi oko izgradnje smještajnih kapaciteta za migrante, a podsjetimo da je Lipa zamišljena kao kamp gdje bi se, u tri odvojene zone, smještali odrasli muškarci, ali i migrantske porodice te maloljetnici.

Aktuelni građevinski radovi se finansiraju sredstvima austrijske vlade, a trenutno su u toku aktivnosti oko nasipanja terena i izgradnje čvrste podloge, s neophodnom infrastrukturom, gdje će potom biti postavljeni kontejneri i drugi čvrsti objekti prilagođeni za boravak ljudi.

Planirano je da kapaciteti ovog prihvatnog centra budu prilagođeni za boravak 1.500 osoba, koje će na ovome mjestu imati sve što je potrebno, a prema procjenama građevinski radovi bi trebali biti okončani do kraja juna. Cikotić je istakao kako državne vlasti ulažu velike napore da migrantsku krizu stave pod nadzor, te dodao kako će u tim nastojanjima biti neophodna dalja podrška i saradnja međunarodne zajednice, obzirom na ograničenost domaćih resursa. Trenutno u kampu Lipa boravi oko 900 migranata i oni su smješteni u šatore koje su prije nekoliko mjescei podigli pripadnici Oružanih snaga BiH, a kampom upravlja Služba za poslove sa strancima.

Posljednjih dana primjetno je pojačano kretanje migranata prema zemljama Evropske unije što će, pokazala je dosadašnja praksa, dovesti do povećanog broja dolazaka u USK.

Podsjetimo da su politički zvaničnici Unsko sanskog kantona ranije izjavili kako će maksimalna kvota migranata, koji mogu boraviti u ovome kantonu, iznositi 2.500 osoba, te su najavili kako će kamp Miral biti zatvoren do kraja mjeseca maja. Prema procjenama policije USK, u ovome kantonu trenutno boravi više od 4.000 migranata, a veliki broj njih je bez riješenog pitanja smještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije