Društvo

Uvećan broj porodilja koje primaju materinski dodatak

Uvećan broj porodilja koje primaju materinski dodatak
Foto: N.N. | Uvećan broj porodilja koje primaju materinski dodatak
Srna

BIJELJINA - Pronatalitetne mjere u Republici Srpskoj znatno su uticale na rast broja porodilja koje primaju materinski dodatak na 5.500 lani u odnosu na 2.188 prije početka njihove primjene 2018. godine, rekao je Srni direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Jović.

Jović je naveo da je intencija zakonodavca evidentno bila da se uslovi za ostvarivanje materinskog dodatka propišu što fleksibilnije i da što veći broj nezaposlenih majki može ostvariti ovo pravo, te dodao da je došlo i do povećanja iznosa koji se ostvaruje na ime ovog prava sa ranijih 70 KM na 405 KM, bez ograničenja za ostvarivanje prava.

"Očekivani rezultati su tako postignuti, te i nezaposlene majke svaki mjesec imaju zagarantovano novčano primanje koje u velikoj mjeri znači sigurnost obezbjeđivanja osnovnih potreba za novorođenče", istakao je direktor Fonda.

Prema podacima Fonda, za isplatu materinskog dodatka je u Republici Srpskoj 2017. godine izdvojeno 1,8 miliona KM, a nakon izmjena zakona u ovoj oblasti s ciljem snažnije podrške porodiljama u 2020. godini je za isplatu materinskog dodatka izdvojeno 26,7 miliona KM.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije