Društvo

Vatrogasci tri dana nisu mogli ići na intervencije zbog duga za gorivo

Vatrogasci tri dana nisu mogli ići na intervencije zbog duga za gorivo
Foto: Ilustracija | Vatrogasci tri dana bili bez goriva

LIVNO - Pripadnici Vatrogasnog društva Livno, koji tri dana nisu mogli ići na intervencije zbog nedostatka goriva u cisternama, kažu da ga ponovo mogu sipati, ali da nisu sigurni da li će se ponovo takva problematika desiti.

Gorivo, kažu, nisu mogli sipati tri dana zbog dugovanja od 20.000 KM prema firmi "Zabrišće B&M" Livno.

U Vatrogasnom društvu Livno kažu da gorivo ponovo imaju jer je Gradska uprava uplatila dug, ali da ne znaju da li je dug potpuno otplaćen ili samo dio.

"Tokom tri dana koliko smo bili bez goriva bilo je požara na koje nismo mogli otići, samo smo obavijestili policiju u vezi s požarima. Oni nam nisu vjerovali da ne možemo izaći na teren zbog nedostatka goriva, ali bilo je tako", kažu u ovom vatrogasnom društvu.

Dodaju da im je 1. marta došlo regularno obavještenje o zabrani točenja goriva na pumpi pomenute firme.

"Taj dug koji ima Vatrogasno društvo, odnosno grad Livno jer smo mi u njihovoj naležnosti, traje već nekoliko godina i nije od juče", istakli su vatrogasci.

Od Luke Čelana, gradonačelnika Livna, juče do zaključena ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili komentar, jer je bio, kako nam je rečeno, na sastanku.

U firmi "Zabrišće B&M" Livno kratko su rekli da od juče Vatrogasno društvo može točiti gorivo te da je ovo prvi put da je bila takva zabrana.

Kada su u pitanju druga vatrogasna društva u BiH, mnogi su nam se ranije požalili da im treba bolja oprema te da imaju stara vozila.

Tako u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Tuzla kažu da nemaju problema s finansiranjem vatrogasaca jer to rade lokalne zajednice, ali da im problem pravi oprema koja je stara.

"Vatrogasna oprema se nabavlja, ali ne u onolikoj količini u kojoj je potrebna. Potrebna su nam novija vozila, u ovom kantonu vatrogasna vozila su uglavnom stara po 30-40 godina. Vatrogasne brigade pripadaju lokalnim zajednicama, Kantonalna civilna zaštita samo vrši nadzor nad radom vatrogasnih jedinica", kažu u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Tuzla.

Dodali su da oni vrše inspekcijske preglede i nalažu da se nabavlja ono što je potrebno.

"Nova vozila koštaju po 200.000-300.000 KM", rekli su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije