Društvo

Višković: Epidemiološka situacija od prvog dana pod kontrolom

Višković: Epidemiološka situacija od prvog dana pod kontrolom
Foto: Arhiva | Višković: Epidemiološka situacija od prvog dana pod kontrolom

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je zbog uvođenja pravovremenih i ozbiljnih mjera situacija u vezi sa širenjem korona virusa u Srpskoj pod kontrolom od prvog dana.

Višković je ocijenio da o opravdanosti mjera nadležnih institucija govore činjenice da Srpska nije imala eksponencijalni rast epidemije kao u većini zemalja, te da nisu opterećeni kapaciteti zdravstva.

On je rekao da je Srpska, čiji su finansijski i zdravstveni kapaciteti ograničeni u odnosu na razvijenije zemlje, na planu smanjivanja rizika od virusa učila i iz iskustava i grešaka drugih zemalja.

Premijer Srpske je izrazio zahvalnost građanima što poštujući mjere nadležnih mnogo čine na suzbijanju širenja virusa.

"Oni koji iz udobnih fotelja kritikuju i omalovažavaju mjere, neka kritikuju, ali nadam se da građani razumiju sve što radimo da prevaziđemo ovu situaciju. Sve što radimo je javno i ništa ne krijemo", poručio je Višković i dodao da već stižu ocjene iz evropskih zemalja da Srpska postaje uzor ostalima u suzbijanju virusa.

Višković je podsjetio da je zdravstvenom sektoru Srpske za nabavku opreme od početka epidemije doznačeno više od 50 miliona KM.

"Mi smo jedini u širem regionu kupili mobilnu bolnicu sa 500 ležajeva i kompletnom opremom. Dio tog kontingenta je došao, a narednih dana očekujemo pristizanje ostatka", kaže Višković.

On je za televiziju K3 rekao da će ta bolnica iz predostrožnosti biti postavljena blizu Centra za obuku MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke.

"Moći će da je vide građani. Postavićemo je čisto da se uvjerimo da je došlo sve što smo naručili i da se naši ljudi obuče u montaži i demontaži. U ovom momentu taj objekat nam nije potreban i najsrećniji ću biti da nijedan naš pacijent tamo ne završi", rekao je Višković.

On je dodao da će taj objekat Srpskoj poslužiti i ako se u budućnosti dese nepogode u bilo kojem njenom dijelu.

Premijer Srpske je naglasio da je budžet stabilan i likvidan, te da se uredno izvršavaju sve obaveze, navodeći da su dan prije roka pustili novac za penzije.

"Vrlo brzo ćemo uraditi očekivani rebalans budžeta. Redukovaćemo sve troškove koji se na neki način mogu redukovati, a da sistem funkcioniše i ne bude ugrožen", pojasnio je Višković.

On je naveo da zbog posljedica koje uzrokuje pojava virusa na prihodovnoj strani budžeta očekuju gubitak od 200 do 220 miliona KM na godišnjem nivou.

"Ne očekujemo da će ovo trajati do kraja godine, barem takve su procjene. U prepakivanju budžeta taj gubitak ćemo skoro sanirati. Tu govorim samo o budžetu, ali imamo i relani sektor kojem trebamo pomoći iako oni nisu budžetska stavka", rekao je Višković.

On je rekao da će se Srpska zaduživati da bi pomogla realnom sektoru i održala javnu potrošnju i likvidnost.

Višković je podsjetio da će pomoći djelatnostima koje su zbog mjera nadležnih morale da obustave rad u jednom periodu marta i uplatiti poreze i doprinose na plate zaposlenih za šta je potrebno između 16 miliona i 17 miliona KM.

"Što se tiče aprila, pomenutim djelatnostima ćemo pomoći isplatom minimalnih plata za radnike od 520 KM, poreza i doprinosa. Tu ćemo dodati i dio realnog sektora koji je prestao da obavlja svoju djelatnost jer nije mogao nabaviti sirovinu ili su njihovi partneri prestali da rade. Pokušaćemo izbjeći bilo kakve spekulacije i učinićemo sve da pomognemo onima koji to zaslužuju", istakao je Višković.

On je rekao da je Vlada, s ciljem izbjegavanja spekulacija, donijela odluku da ograniči cijene goriva u maloprodaji s obzirom da se one i više od pola marke po litru razlikuju u zapadnom i istočnom dijelu Srpske.

"To je nedopustivo u ovom vremenu", rekao je Višković.

Premijer Srpske je rekao da je rano govoriti o mjerama za maj, ali da će u tom mjesecu biti formiran fond za pomoć privredi nakon krize kako bi ona bila likvidna.

Govoreći o Fondu solidarnosti, Višković je izrazio nadu da će u njemu biti što više sredstava za pomoć realnom sektoru, podsjetivši da su članovi Vlade prvi donijeli odluku da se odreknu polovine svojih primanja za mart i pozvali ostale subjekte iz javnog sektora da se na dobrovoljnoj bazi priključe.

Višković je posebno zahvalio za pomoć koja Srpskoj stiže iz Srbije, Rusije, Kine i drugih zemalja i organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije