Društvo

Pratite nas na Google news

"Promijenjena odluka o cijenama, stariji mogu dva dana napolje"

"Promijenjena odluka o cijenama, stariji mogu dva dana napolje"
Foto: Vlada RS | "Promijenjena odluka o cijenama, stariji mogu dva dana napolje"
N.N.

BANJALUKA - Radovan Višković, premijer RS, rekao je da su sve odluke koje su donosili u prethodnom periodu, a koje su donesene zbog epidemije virusa korona, produžene za narednih 14 dana, odnosno do 13. aprlia.

"Nismo htjeli da idemo sa dužim rokovima, želimo da aktivno pratimo situaciju i tako donosimo odluke", rekao je Višković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Nakon sjednice Štaba, održano je i zasjedanje Vlade RS te je zaključeno da je prethodna odluka, koja je važila o ograničavanju cijena proizvoda na dan 5. mart, stavljena van snage.

"Donesena je nova odluka, marže na osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5.3. i da će se proširiti broj artikala na koje se odnosi sama odluka. To znači da sve životne namirnice koje su imale određene marže 5. 3. tu će maržu imati i u narednom periodu", rekao je Višković.

Kako je Višković rekao, odluka o kretanju starijih od 65 godina je iskorigovana, i u narednih 14 dana će biti dozvoljeno da se dva puta sedmično, utorkom i petkom od 7 do 10 časova mogu kretati. Kretanje je dozvoljeno petkom jer su tada isplate penzija, a stariji od 65 godina su najvećim dijelom u ovoj kategoriji, tako da im se omogući da podignu penzije, plate račune i nabave namirnice.

"Donesena je odluka da oni građani koji žive u ruralnim područjima, da je za njih starosna granica za kretanje 75 godina života. U ovu kategoriju su uvršteni i pčelari, s tim da moraju imati rješenje koje svi pčelari imaju, da sa tim rješenjem mogu da se kreću i obavljaju svoju vrstu posla", kazao je Višković.

Kako je dodao, omogućeno je i da rade objekti koji se bave prodajom tehničke robe, koji prodaju građevinske materijale, vodo i elektro instalacije.

"Cijeneći da se ne poštuje dogovor sa zajedničkog sastanka Vlada RS i FBiH i Savjeta ministara da sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdaju rješenja o izolaciji i samoizolaciji, imamo slučajeva da se u FBiH ta rješenja ne izdaju, nego se ljudima usmeno kaže da se jave nadležnim domovima zdravlja u njihovim lokalnim zajednicama i u razgovoru s načelnicima i gradonačelnicima dobio sam informacije da na određenim graničnim prelazima, prije svega 'Izačić' i neki drugi, ne izdaju se od strane inspektorata FBiH ta rješenja i onda se pravi pometnja oko smještaja lica u karantinu. U toku dana uputiću pismo premijeru FBiH da tražim da se odluka ispoštuje kako je dogovoreno", rekao je Višković.

Višković je dodao da će u narednom periodu biti omogućen rad pijaca u RS, s tim da se tamo moraju poštovati sve propisane mjere.

"Dakle i rukavice i maske i držanje odstojanja. Ukoliko dođe do kršenja ovih mjera, odluku ćemo staviti van snage", rekao je Višković.

Premijer Srpske je rekao da je razmatrana i situacija oko održavanja aprilskog ispitnog roka za studente.

"Studenti po zakonu imaju aprilski rok i razmatrali smo i to. Aprilski rok će biti održan kada se steknu uslovi. U zakonu je rečeno aprilski rok, bez datuma, ali ne želeći da uskratimo studente, aprilski rok će biti održan kada se za to steknu uslovi", rekao je Višković.

Što se tiče frizerskih salona, oni neće biti otvoreni u naredenom periodu.

"Frizerski saloni neće biti otvoreni ni u narednih 14 dana, s obzirom na to da imamo bliski kontakt i sve te uslove kako se može prenositi virus. To nije moja odluka već odluka struke", rekao je Višković.

Za zdravstveni sektor je do danas izdvojeno 30 miliona maraka.

"Od početka ove krize do danas iz budžeta RS za zdravstveni sektor smo izdvojili 30 miliona KM, za nabavku svega neophodnog za neometano funkcionasanje zdravstvenog sektora i nemamo nekih posebnih problema. Da bi podstakli privredne subjekte u proteklih mjesec dana, isplatili smo sve naše obaveze i za prevoz učenika i sve ostalo što se odnosilo na mart mjesec, iako znamo da određeni prevoznici nisu prevozili učenike. Mi želimo da im pomognemo", rekao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da će pomoć biti upućena u četiri opštine u FBiH gdje žive Srbi povratnici.

"Uvažavajući zahtjeve naših ljudi iz lokalnih zajednica u FBiH uputićemo u četiri opštine 50 tona brašna kako bi pomogli našim ljudima povratnicima koji tamo žive da im se obezbijedi prije svega brašno kao osnovna životna namirnica.

Isto ćemo uraditi za male rubne opštine u RS gdje smo došli do saznanja da ima problema sa nabavkom brašna".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije