Društvo

Vlada FBiH formirala tijelo za direktnu nabavku vakcine

Vlada FBiH formirala tijelo za direktnu nabavku vakcine
Foto: Fena / Arhiva | Vlada FBiH formirala tijelo za direktnu nabavku vakcine

SARAJEVO - Formirano je ad hok tijelo koje će ići u direktnu nabavku vakcina protiv korone, kazao je danas nakon hitne sjednice Fadil Novalić, premijer FBiH.

Radi se o odluci Vlade FBiH koja je donesena u petak. To će biti prvo tijelo koje će u ime Federacije BiH nabavljati vakcine na osnovu direktnih pregovora s proizvođačima.

Predsjednik ad hok tijela bit će Davor Pehar, inače direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U međuvremenu, kazao je Novalić, javilo se šest kompanija koje su spremne ići u ovu nabavku.

Davor Pehar, direktor Zavoda za zdravstvo FBiH, kazao je da je najvažnije da je imenovan tim za direktnu nabavku vakcina te da imaju veliku zadaću i da će nastojati završiti posao do četvrtka.

Nezvanično, prva količina bi mogla biti Sputnjik V.

Članovi tog tijela za nabavku vakcina su još Sanja Čustović (Ministarstvo zdravstva FBiH), Vesna Alagić (Ministarstvo zdravstva FBiH), Mirsad Kacila, (Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH), Sanja Škuletić-Malagić (šefica Kabineta premijera KS), Alma Kadić (pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu u KS), Blaško Topalović (Zavod za javno zdravstvo TK) i Svjetlana Grgić (specijalista infektologije iz HNK).

Stručne i administrativno-tehničke poslove ovog tima vršit će Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Zadatak ove komisije je da Vladi FBiH za sjednicu u četvrtak dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina s odabranim proizvođačem.

Novalić je rekao da je donesen zaključak da do četvrtka ova ad hok grupa dostavi prijedlog nabavke vakcina, cijenu, proizvođača, s tim što nabavka ne može biti veća od 400.000 vakcina, jer ne odustaju od onoga što su uplatili preko Kovaksa i EU.

"Naravno ta cijena ne može biti preko 12 miliona KM. To treba da bude do četvrtka u deset sati, a sjednica Vlade FBiH bit će u Mostaru", kazao je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije