Društvo

Vlada RS usvojila informaciju o besplatnim udžbenicima za osnovce

Vlada RS usvojila informaciju o besplatnim udžbenicima za osnovce
Foto: Ilustracija | Vlada RS usvojila informaciju o besplatnim udžbenicima za osnovce

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas na sjednici Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2020/2021. godinu, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da obezbijedi besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike koji su treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece (učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola), za što su budžetom za 2020. godinu i planirana sredstva,

Prema trenutnim podacima, za školsku 2020/2021. godinu trebalo bi obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i oko 9.450 učenika drugog razreda osnovnih škola, dok je ukupno 10.275 učenika koji su treće ili naredno dijete po redu rođenja iz porodica sa troje i više djece (učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola).

Takođe, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i za školsku  2020/2021. Godinu će obezbijediti udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za djecu od trećeg do devetog razreda.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o pripremi projekta "Kamp rehabilitacije za djecu sa specifičnim oboljenjima - 2020", te zadužila JU Javni fond za dječju zaštitu da aktivnosti vezane za realizaciju projekta u 2020. godini provede u skladu sa zakonskim propisima i predviđenom dinamikom.

Takođe je usvojena Informacija o projektu "Socijalizacija djece Republike Srpske - 2020", te donesena zaključak kojim se otkazuje realizacija ovog projekta u 2020. godini zbog pandemije virusa korona. Vlada je zadužila JU Javni fond za dječiju zaštitu da već nastale ugovorne obaveze kroz aneks ugovora preusmjeri na realizaciju ovog projekta u 2021. godini, a u skladu s postojećim okvirnim sporazumima.

Vlada RS utvrdila je i Nacrt strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2020-2024. godina).

Strategija predstavlja nastavak strateškog pristupa rješavanju problema nasilja u porodici, koji je počet izradom i primjenom Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj do 2013. godine, te Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2014–2019. godina).

Vlada se na sjednici upoznala s Analizom uticaja aktivnosti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske a.d. Banjaluka na privrednu strukturu Republike Srpske, sa stanjem na dan 31.12.2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije