Društvo

Vlada: Zakon o javnom redu i miru nije sporan

Vlada: Zakon o javnom redu i miru nije sporan
Vlada: Zakon o javnom redu i miru nije sporan

BANJALUKA - Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da je Prijedlog zakona o javnom redu i miru izazvao burne reakcije onih koji ga nisu pročitali, niti su upoznati sa materijom i sadržajem.

Riječ je o dokumentu koji je uzburkao javnost jer su u njegovom obrazloženju i društvene mreže svrstane u pojam javno mjesto, a što su mnogi na Facebooku i Twitteru osudili.

"U suštini, ovdje niko ne uspostavlja kontrolu nad tim da li će neko koristiti internet ili ne. U Prijedlogu zakona, i to samo u obrazloženju, definisano je šta se smatra javnim mjestom te da su to i društvene mreže", kaže ona.

Cvijanovićeva dodaje da ne zna zašto je to problem kada je tako regulisano i u brojnim zakonima zemalja u regiji, čak i oštrije, kao i u Evropi.

Oglasio se i MUP RS saopštenjem u kojem se navodi da je nemoguće prekršaje, kao što je na primjer konzumiranje droge, počiniti na društvenoj mreži, ali je putem nje moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada, prijetnjama i slično.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da "oni koji su uzeli sebi za pravo da komentarišu predloženi Zakon o javnom redu i miru nisu ga uopšte ni pročitali".

Međutim, ni reakcije onih koji su protiv ovog zakonskog rješenja se ne stišavaju, pa su tako iz UO Udruženja "BH novinari" saopštili da proširivanje definicije javnog mjesta iz stvarnog na virtuelni svijet predstavlja "najgrublji oblik pravnog nasilja nad slobodom izražavanja".

Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS RS, očekuje da će na sjednici Odbora biti "oboren" Prijedlog spomenutog zakona i da neće ići u skupštinsku proceduru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije