Društvo

Vodene ospice napunile ambulante u RS

Vodene ospice napunile ambulante u RS
Foto: Ilustracija | Vodene ospice napunile ambulante u RS

BANJALUKA - Povećan broj oboljelih od vodenih ospica (varičela) zadesio je pojedine opštine u RS, potvrdili su u Institutu za javno zdravstvo RS.

"Riječ je o varičelama koje su karakteristične za ovo doba godine", kazali su u Institutu za "Nezavisne".

Istakli su da, s obzirom na to da je riječ o blagom oboljenju, većina domova zdravlja ga ne prijavljuje kao epidemiju.

Mirjana Miljković, specijalista epidemiologije u Domu zdravlja Banjaluka, istakla je  da je povećan broj prijavljenih oboljelih od vodenih ospica, što je, kako kaže, karakteristično za ovaj period godine.

"Uobičajeno je povećanje broja oboljelih od ove bolesti u zimskim mjesecima, kao i kod ostalih kapljičnih infekcija, zbog većeg boravka u zatvorenom", naglasila je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, vodene ospice spadaju među najčešće zarazne bolesti djece, a rjeđe odraslih, te su, kako pojašnjava, uzrokovane varičela-zoster virusom.

"Izvor zaraze je bolesna osoba, a put prenosa je kapljični put i direktan kontakt sa oboljelim, a bolesnik je zarazan u zadnjim danima inkubacije i za vrijeme izbijanja osipa", rekla je Miljkovićeva.

Navela je da se bolest dijeli u tri stadijuma, i to na prvi koji traje od jednog i dva dana sa povišenom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom.

"Drugi stadijum karakteriše pojava vodenih mjehurića praćenih svrabežom, a treći stadijum je regresija gdje dolazi do povlačenja osipa", istakla je Miljkovićeva.

Kako navodi, inkubacija bolesti iznosi od 10-20 dana, a liječi se simptomatski i to lijekovima za snižavanje temperature, mirovanjem, tečnim puderom, te, kako ističe, poslije preležane bolesti imunitet ostaje trajan.

"U prevenciji bolesti važno je bolesnika izolovati, jer je bolest visoko zarazna", upozorila je Miljkovićeva.

U Dječijem vrtiću "Bambi" u Banjaluci kazali su da je u ovom vrtiću bilo djece zaražene od vodenih ospica.

"Bilo je zaraženih od vodenih ospica, ali se djeca nakon odležanih ospica već polako vraćaju svakodnevnim aktivnostima", rekli su u ovom vrtiću.

Aleksandra Malenčić, direktorica vrtića "Miki i Mini" u Prijedoru, kazala je da je i u ovom vrtiću bilo djece zaražene vodenim ospicama.

"Od 48 upisanih u vrtić, bilo ih je oko 50 odsto koji su zaraženi vodenim ospicama, što je i karakteristično u ovim zimskim danima", rekla je Malenčićeva.

Dragica Milišić, specijalista pedijatrije, istakla je da djeca zaražena vodenim ospicama  treba da budu u izolaciji od sedam do deset dana.

"Nema potrebe da dijete izostaje iz vrtića, škole ili drugog kolektiva duže od deset dana", naglasila je Milišićeva.

Marija T. iz Banjaluke kazala je da je njen sin dobio ospice, te da je prvih dana imao visoku temperaturu.

"I prijateljica mi se požalila da je njena kćerka dobila vodene ospice, ali drago mi je što su dobili ospice sada, da ih prebole dok su mali", rekla je ona.

Iako su pojedine majke tvrdile da su njihova djeca po drugi put u životu dobila ospice, pedijatri tvrde da to nije moguće.

"Ospice se preleže samo jednom u životu. Ako je dijete sada zaista dobilo vodene ospice, onda je prvi put bila riječ o pogrešnoj dijagnozi", pojasnila je Milišićeva.

O bolesti

  • Bolesna osoba izvor zaraze
  • Inkubacija bolesti od 10-20 dana
  • Put prenosa je kapljični put i direktan kontakt sa oboljelim
  • Bolesnik je zarazan u zadnjim danima inkubacije i za vrijeme izbijanja osipa
  • Bolest ima tri stadijuma
  • Prvi simptomi povišena temperatura, malaksalost, glavobolja
  • Pojava vodenih mjehurića praćenih svrabežom
  • Povlačenja osipa
  • Liječi se lijekovima za snižavanje temperature, mirovanjem, tečnim puderom
  • Poslije preležane bolesti imunitet ostaje trajan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije