Društvo

Volonteri više ne mogu pomagati migrantima

Volonteri više ne mogu pomagati migrantima
Foto: N.N. | Volonteri više ne mogu pomagati migrantima

​TUZLA - Volonteri koji su pomagali migrantima u Tuzli najavili su povlačenje jer kažu da više ne mogu opskrbiti sve veći broj migranata. Prema podacima MUP-a TK, više od 1.000 migranata je u februaru registrovano u Tuzli.

Radi se o migrantima koji su u Službi za poslove sa strancima - Terenski centar Tuzla iskazali namjeru za azil. U poređenju s februarom 2019. godine kada je evidentirano 56 migranata, evidentno je da se radi o značajnom porastu broja migranata na području Tuzlanskog kantona. Na to su volonteri konstantno upozoravali, ali reakcija vlasti je izostala.

"Zbog povećanog priliva migranata, mi nismo više u mogućnosti pružiti adekvatan odgovor. Neku noć je bilo 200 ljudi, treba svakom po deka da legne na nju i deka da se pokrije njom. Niti imamo dovoljno mogućnosti niti snage jer smo stvarno iscrpljeni", rekao je volonter Senad Pirić. Naglasio je da već dvije godine volonteri apeluju na nadležne da se problem sa migrantima riješi, ali bez rezultata.

Migranti koji borave na stanici nezadovoljni su jer nemaju nikakve uslove, a ne znaju kuda i kako dalje iako im je cilj EU.

"Nemamo uslova ovdje na autobuskoj stanici. Nemamo hrane, nemamo deke za spavanje. To je veliki problem. Novi ljudi odlaze na druga mjesta", kazao je Sefi Han iz Avganistana.

S obzirom na to da se situacija u vezi sa prilivom migranata usložnjava, iz MUP-a TK su kazali da će hitno uputiti dopis Ministarstvu sigurnosti BiH radi rješavanja prisustva migranata na području TK u skladu sa Zakonom o azilu BiH, nastaviti održavati povoljno stanje sigurnosti, pojačati aktivnosti policije na raskrsnicama i ispred tržnih centara te pojačati aktivnosti na borbi protiv zloupotrebe opojnih droga od strane migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije