Društvo

Vraćaju se elektronski recepti nakon višemjesečnog prekida

Vraćaju se elektronski recepti nakon višemjesečnog prekida
Foto: Velibor Tripić | Vraćaju se elektronski recepti nakon višemjesečnog prekida

BANJALUKA – Elektronsko propisivanje recepata od danas je ponovo u funkciji i to nakon višemjesečnog prekida koji je izazvan zbog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni sistem (IZIS).

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske napominju osiguranike da sa sobom nose svoje elektronske zdravstvene kartice kako bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lijekove u apotekama.

"Napominjemo da je isključiva upotreba elektronske kartice najbolja zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće. Elektronska kartica obezbjeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, te eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka", naveli su oni.

Podsjetili su da je isključiva upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali zbog hakerskog taj rok je morao biti prolongiran.

"Nakon hakerskog napada na IZIS postepeno je omogućavan rad u ovom sistemu, vodeći računa o bezbjednosnom aspektu, te su se, nakon detaljnih testiranja, stekli uslovi za ponovno omogućavanje propisivanja elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske zdravstvene kartice. Elektronsko propisivanje recepata znači da ljekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju", kažu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije