Društvo

Vreba opasnost od zmija, seruma nema!

Vreba opasnost od zmija, seruma nema!
Foto: N.N. | Vreba opasnost od zmija, seruma nema!

BANJALUKA, SARAJEVO - U domovima zdravlja širom Republike Srpske vlada nestašica seruma protiv ugriza zmije, a s obzirom na to da je vrijeme zmija, kada ih češće viđamo i susrećemo, sigurno je da građani treba dodatno da budu oprezni.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina, kazala je za "Nezavisne" da trenutno u cijeloj RS ali i u Srbiji nema seruma protiv ugriza zmije.

"Mi dosad nismo imali pacijenata koji su se javljali s ugrizom", kazala je Savinova.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kazali su da raspolažu određenom količinom ampula seruma antiviperinum, čiji je rok trajanja istekao 30. maja 2021. godine.

"Institut za javno zdravstvo Republike Srpske snabdijeva zdravstvene ustanove serumom antiviperinum. Naša ustanova je u proteklom periodu proslijedila upit prema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske o nabavci nove količine ovog seruma", kazali su iz Doma zdrvalja Banjaluka.

Dodali su da u prethodnom periodu nije bilo pacijenata koji su se javljali sa zmijskim ugrizom.

Iz Zavoda za hitnu medicnsku pomoć Kantona Sarajevo upozoravaju na skrivenu opasnost koja zbog nepromišljenosti ljude može koštati života ili ozbiljnih zdravstvenih posljedica, jer u Sarajevu trenutno nema seruma koji znači život u slučaju ugriza zmije otrovnice.

"Još jedno upozorenje - u zadnjih par sedmica imali smo nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice, gdje je bilo indicirano davanje antiviperinum seruma - protivotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine, međutim, tog seruma trenutno nigdje u BiH nema za nabaviti, a po informaciji ni u okolnim državama, jer smo tražili gdje smo mogli. Ako se i nađe, nažalost rok upotrebe bio je do 1. juna 2021. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi - oprez", uputio je ozbiljno upozorenje Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike.

Iz Hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje ističu da trenutno imaju dovoljne količine seruma protiv ugriza zmije.

"Ukoliko nekog ugrize otrovna zmija, a nema u bolnicama seruma protiv ugriza, u većini slučajeva se to završi kobno", kazali su iz Hitne pomoći.

Iz dvije banjalučke apoteke su nam rekli da seruma protiv ujeda zmija nemaju na stanju i da već godinama ovaj lijek ne naručuju.

Glavni simptomi kod ugriza zmije su dvije ugrizne tačkice, crvenilo, bol, otok, modrice.

"Pojava zmija u junu i početkom jula nije ništa neobično, jer je ženkama u ovom periodu zbog budućih mladih potrebno više sunca i energije, zbog čega se više sunčaju i love, a građani pri susretima sa zmijama uglavnom nemaju razloga za strah", kazao je Goran Šukalo, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hecegovini prisutne su tri vrste otrovnice - poskok, šarka i planinski šargan.

"Za čovjeka jedino može biti fatalan ugriz poskoka, ali često u nekih 30 do 40 slučejeva poskok napravi suvi ugriz, odnosno ne ubrizga otrov, jer ekonomišu otrovom pošto im je potreban za ubijanje plijena", istaknuo je Šukalo.

Ističe da ukoliko dođe do ugriza, onda je tu jedino način da se ubrizga serum kao mogući lijek, ali i sa samim serumom treba oprezno postupiti.

"Nakon ugriza poskoka u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih, kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični", pojašanjava Šukalo i dodaje da je ugriz zadnji mehanizam odbrane.

"Obično kada krenete da ga nagazite onda će odreagovati, do tada ste potpuno sigurni, prolazite pored, on miruje sa strane, dok će ove druge vrste, neotrovne zmije, obično pokušati da pobjegnu", rekao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije