Društvo

Za naknade porodiljama 1,4 miliona maraka

Za naknade porodiljama 1,4 miliona maraka
Foto: N.N. | Za naknade porodiljama 1,4 miliona maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona će ove godine osigurati značajna davanja za socijalne kategorije, a najveća izdvajanja planirana su za porodiljske naknade i dječje doplatke.

"Za naknade porodiljama predvidjeli smo 1,4 miliona maraka, a za dječji dohodak planirali smo 90.000 maraka. Na ovaj način nastavljamo započetu pronatalitetnu i politiku podrške porodicama u skladu sa trenutnim mogućnostima", izjavio je Muris Halkić, ministar zdravstva i socijalne politike USK.

On je također potvrdio da će Vlada pokušati da, u skladu s finansijskim mogućnostima, izmiri dio dugovanja iz ranijih godina za neisplaćene porodiljske naknade, a ovaj dug iznosi oko pet miliona maraka.

"Mogu samo konstatovati kako su ova dugovanja naslijeđena, da su veoma velika i da smo u značajnom problemu. Na nama je da se suočimo s tim i da pokušamo naći adekvatno rješenje kako bismo ih makar djelimično izmirili", kazao je Halkić.

Inače, isplata dječjeg dodatka u Unsko-sanskom kantonu počela je tek prošle godine, a zanimljivo je kako je ovaj kanton jedan od četiri u Federaciji BiH gdje ranije nije isplaćivana ova zakonska prinadležnost, iako je to regulisano višim, federalnim zakonodavstvom.

Tokom prošle godine na visinu dječjeg dodatka uticala je pandemija virusa korona i smanjen priliv finansijskih sredstava u budžet, tako da je on iznosio 26 maraka po djetetu i isplaćivan je jednom mjesečno.

Primjera radi, visina ovih primanja u Sarajevskom kantonu je 49 maraka po djetetu. Zakonom je regulisano da dodatak mogu ostvariti djeca do navršene 15. godine koja imaju prebivalište u Unsko-sanskom kantonu i redovno pohađaju nastavu.

Također, kada je riječ o kriterijumima isplate, ovom zakonskom prinadležnošću obuhvaćene su porodice s ograničenim prihodima, dok jedino djeca kod koje je utvrđen invaliditet u procentu višem od 90 posto ostvaruju ovo pravo bez obzira na mjesečne prihode porodice.

Inače, ukupna dugovanja Vlade USK prema socijalnim kategorijama iznose oko 10,5 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije