Društvo

Za problem s pelenama naći najbolje rješenje

Za problem s pelenama naći najbolje rješenje
Foto: N.N. | Za problem s pelenama naći najbolje rješenje

BANJALUKA - Trenutno tražimo način za rješavanje problema s nabavkom pelena, kazala je danas Ljiljana Ivančić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS u resoru primarne zdravstvene zaštite, komentarišući situaciju u vezi s nabavkom pelena za odrasle i teško bolesnu djecu, koja je aktuelna posljednjih dana.

"Rješavanje problema je u fazi realizacije. Predstavnici udruženja pacijenata i Fonda zdravstvene zaštite  RS imaju sastanke u cilju rješavanja problema", rekla je Ivančićeva.

Podsjećamo, u fokusu javnosti je situacija u vezi s pelenama za odrasle i teško bolesnu djecu, jer korisnici tvrde da su jedine pelene koje mogu kupiti na recept lošeg kvaliteta.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su tvrdili da Zakon o javnim nabavkama BiH diktira da su dužni da uzmu proizvod koji je najjeftiniji.

S druge strane, stručnjaci naglašavaju da se, ukoliko stručne osobe proizvod koji se nabavlja dobro opišu i istaknu njegove specifikacije, može dobiti proizvod koji je ekonomski najpovoljniji, a koji u isto vrijeme zadovoljava kvalitetom.

U Agenciji  za lijekove i medicinska sredstva BiH su istakli da zasad nisu zaprimili nijednu prijavu na neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na pelene za odrasle.

"Kontrola kvaliteta medicinskih sredstava vrši se u slučajevima zvanične prijave Agenciji na neispravnost ili ozbiljne neželjene događaje povezane s upotrebom istih", pojasnili su u Agenciji.

Prema njihovim riječima, shodno važećim zakonskim propisima, kontrola medicinskih sredstava prilikom upisa u registar nije propisana, te je proizvođač taj koji odgovara za kvalitet upisanog medicinskog sredstva na osnovu dokumentacije koju prilaže Agenciji.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su kazali da intenzivno rade na pronalaženju najboljeg rješenja u vezi s pelenama, te da su u tome dobili podršku udruženja pacijenata, s kojima su održali i sastanak.

"Cilj je da donesemo najbolje moguće rješenje, prvenstveno na dobrobit pacijenata", poručili su u Fondu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije