Društvo

Zakon o majci bi podstakao rađanje

Zakon o majci bi podstakao rađanje
Foto: Sanja Čakarević | Zakon o majci bi podstakao rađanje

DOBOJ - Broj stanovnika u BiH kontinuirano opada, naša zemlja je sišla ispod stope fertiliteta koja je neophodna za reprodukciju stanovništva, a socio-ekonomski uslovi nisu povoljni i idu u korist negativnih trendova.

To je pokazala analiza stanja stanovništva u BiH 2019. godine, koja je, između ostalog, utvrdila i visoku emigraciju, negativan prirodni priraštaj, starenje stanovništva, velike nejednakosti.

"Pomera se granica rađanja... Ali nije to glavni problem, glavni problem je što se donose odluke da se ili odustane od rađanja dece ili da se rodi samo jedno ili dvoje, što smanjuje stopu fertiliteta. Ili se odloži rađanje toliko da žene više  i ne mogu, nemaju vremena da rode dvoje dece ili prosto ne žele jer su uslovi njihovog života toliko nepovoljni da trpi njihovo zdravlje ili njihovo blagostanje i nema podrške. Lako je roditi troje, četvoro dece kada imate sjajne službe podrške porodici, a mnogo je teško jedno dete roditi ako treba da izađete na tržište rada, da radite, da obezbedite tom detetu ono najneophodnije, a to dete nema, recimo, ko da pričuva", rekla je Marija Babović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i članica tima koji je radio analizu stanja stanovništva u BiH 2019. godine.

Rađanje bi se moglo podstaknuti donošenjem zakona o majci, smatraju u Republičkom udruženju višečlanih porodica, jer bi prepoznao svako dijete od rođenja do 18 godina.

"Zakon je vrlo jednostavan. Da bi majka ostvarila pravo, ona mora da rodi dijete, u izuzetnim slučajevima to je, naravno, otac i samim tim donijeli bismo jednu fantastičnu mjeru koja bi u startu obustavila odliv stanovništva, dala bi sigurno vrlo vidljiv i vrlo brz rezultat. Svaka majka bi bila prepoznata, bez obzira na to da li je zaposlena ili nezaposlena. Evo da kažem da smo mi predvidjeli da benefit iznosi 20 odsto od prosječne plate za prethodnu godinu za nezaposlene majke, a za zaposlene majke deset odsto po djetetu. U pitanju su sasvim solidni benefiti, u pitanju je podrška svakom djetetu i svakoj porodici", kazao je Miladin Gotovac, predsjednik Republičkog udruženja višečlanih porodica.

On je dodao da prema nezvaničnim podacima u RS živi oko 6.000 višečlanih porodica, a svaka mjera podrške koja je uvedena je dala rezultat.

Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta RS, podsjetila je kojim mjerama resorno ministarstvo pruža podršku porodicama.

"Ono što Ministarstvo realizuje je podrška porodicama sa četvoro i više djece, pomoć trudnicama i porodiljama, pomoć roditeljima sa troje djece, besplatni udžbenici za odlične učenike, besplatna zdravstvena zaštita za trudnice, porodilje i djecu, pomoć za novorođeno dijete, plata za svaku nezaposlenu porodilju u RS, dvanaest mjeseci za prvo dijete, osamnaest za trećerođeno dijete i blizance, to je ono što mi već dugo godina radimo", izjavila je Čabrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije