Društvo

Zatler isporučio četiri respiratora UKC-u Sarajevo

Zatler isporučio četiri respiratora UKC-u Sarajevo
Foto: N.N. | Zatler isporučio četiri respiratora UKC-u Sarajevo

SARAJEVO - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Zatler, danas je isporučio četiri respiratora Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

Ovo je dio tekuće pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu sa standardima EU o javnim nabavkama, navedeno je u saopštenju DelegacijeU u BiH.

"Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala sedam miliona evra pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove. Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i nastavićemo pomagati", naglasio je Zatler.

U saopštenju se dodaje da EU pruža podršku zdravstvenom sektoru u BiH u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19 i drugih ozbiljnijh bolesti.

Opremu je ispred Kliničkog centra primila direktorica Sebija Izetbegović: 

"Zahvaljujemo se EU i ambasadoru Zatleru na današnjoj donaciji i podršci u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. S toga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH zbrinjava bolesnike s područja cijele FBiH i dijela RS.Trenutno raspolažemo sa potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali s obzirom da se bilježi porast oboljelih u narednom periodu ćemo zasigurno trebati dodatnu opremu", navela je Izetbegović.

Podrška EU u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73,5 miliona evra bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona evra makro-finansijske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije