Društvo

Zatler uručio zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo RS

Zatler uručio zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo RS
Foto: Velibor Tripić | Zatler uručio zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo RS

BANJALUKA - Kontingent neophodne medicinske pomoći danas je stigao iz EU u Institut za javno zdravstvo RS.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, ovu medicinsku opremu, u vrijednosti od oko 150.000 KM, koja se sastoji od 20.000 kontrolnih testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača, uručio je Branislavu Zeljkoviću, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Zatler je rekao da se niko protiv virusa korona ne može izboriti sam te da je upravo zbog toga EU juče uručila vrijednu medicinsku opremu RS.

"Donirali smo zaštitne maske, rukavice i 20.000 visokokvalitetnih testova. Ukupno je EU izdvojila više od 300 miliona evra za pomoć BiH, od čega je 250 miliona evra za makrofinansijsku pomoć i oko 80 miliona evra za hitnu medicinsku pomoć i pomoć malim preduzećima", rekao je Zatler.

Uručenju ove donacije prisustvovao je i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je u pitanju važna donacija te da je ovo tek početak, jer će u RS uskoro stići i 38 respiratora i 11 rendgen aparata, kao i druga neophodna medicinska oprema iz EU.

"Ovo nam pomaže da budemo još bolji i organizovaniji, pomaže nam da pokažemo neophodnu solidarnost. RS je zagledana u EU u vezi sa mogućnošću podrške, ne samo kroz medicinski materijal. Znamo da je EU odobrila značajan paket pomoći BiH, a dio će završiti u RS. To je pomoć za ekonomiju, čiji će oporavak biti mnogo izazovniji nego poslovi koji su vezani za medicinski sektor ", rekao je Dodik.

Dodao je da je predana saradnja institucija RS i Ambasade EU u BiH doprinijela boljem razumijevanju i čim se ukazala prilika, pomoć je pristigla te je zahvalio EU za pomoć koja je već stigla i za onu koja tek treba da stigne.

"Republika Srpska nije zaboravljena od EU. To će sigurno ojačati naše uvjerenje o neophodnosti evropskih integracija i solidarnosti. Ponekad pomislimo da EU ne stigne da pomogne, ali sada smo svjedoci da pomoć stiže i u tom pogledu građani RS treba da budu zahvalni", kazao je Dodik.

Zeljković je istakao da ovo nije samo pomoć Institutu, već i svim zdravstvenim ustanovama koje u ovom trenutku rade 24 sata dnevno.

Dodao je da je ovaj institut, zajedno sa institucijama RS, radio na nizu smjernica i mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, te da je, kako bi sve te smjernice bilo moguće sprovesti u djelo, neophodna upravo zaštitna oprema.

"Zaštitna odjela i FP3 i FP4 maske biće prevashodno raspoređeni ustanovama sekundarnog nivoa, gdje su medicinski radnici u direktnom kontaktu sa zaraženim pacijentima", naglasio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije