Društvo

Zdravstvene ustanove dobijaju 240 računara

Zdravstvene ustanove dobijaju 240 računara
Foto: Nataša Tadić | Zdravstvene ustanove dobijaju 240 računara

TUZLA - Iz budžeta Tuzlanskog kantona biće izdvojeno 600.000 KM za nabavku 240 računara za potrebe integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u ovom kantonu.

Opremu će kroz javne nabavke uraditi Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Određenim programom je utvrđen način i postupak dodjele sredstava javnim zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa na području TK, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK i Zavodu za javno zdravstvo TK, a na ime nabavke računarske opreme neophodne u procesu implementacije integrisanog informacionog sistema.

Ministarstvo zdravstva je ranije tražilo od zdravstvenih ustanova da dostave informacije koje su njihove potrebe za računarima. Biće nabavljena dva tipa računara.

"Prvi tip su računari koji će se koristiti u administrativne svrhe, očitavanje i vođenje medicinske dokumentacije. Drugi tip su računari s jačom konfiguracijom koji su potrebni za dijagnostičke svrhe", pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Nakon što Zavod okonča javnu nabavku, domovi zdravlja će potpisati ugovor o nabavci računara.

Kada je u pitanju proces informatizacije zdravstvenog sistema, posljednje informacije pokazuju da je Zavod dosad izdao oko 20.000 elektronskih zdravstvenih legitimacija.

"Kada je u pitanju instaliranje softvera, dio koji se odnosi na radiološku dijagnostiku je već instaliran i pušten prema javnim zdravstvenim ustanovama. Izvršena je edukacija svih uspolenika u poslovnicama Zavoda o načinu izdavanja elektronske knjižice. Izvršena je i edukacija magistara farmacije, odnosno vlasnika apoteka, o tome kako će koristiti dvije aplikacije sistema, a to su e-recept i dio koji je vezan za ortopedska pomagala", ističe ministrica.

Isto tako, urađena je i edukacija ljekara o tome kako će propisivati terapije preko aplikacije e-recepta. Kompletna informatizacija zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu sasvim je nešto novo. To je godinama od svih vlada obećavano, a građani se nadaju da će konačno dočekati da zaživi u cjelosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije