Društvo

Život u doba pandemije: Građani BiH se najviše brinu za zdravlje porodice

Život u doba pandemije: Građani BiH se najviše brinu za zdravlje porodice
Foto: Ilustracija | Život u doba pandemije: Građani BiH se najviše brinu za zdravlje porodice

BANJALUKA, SARAJEVO - Građani u BiH tokom pandemija virusa korona najviše su zabrinuti za zdravlje članova porodice, u velikoj mjeri brinu se i za ekonomiju, dok je manji broj onih koji su istakli da se brinu za svoj posao.

Pokazali su ovo rezultati istraživanja koje je obavila regionalna kompanija "Valicon", koja se bavi savjetovanjem i istraživanjem tržišta, te je ovim putem ispitala stvaran uticaj ove situacije na građane i na dosadašnji način života.

Putem online ankete, kojom je bila obuhvaćena populacija od 18 do 65 godina, učestvovalo je 525 ispitanika, a sprovedena je od 26. do 30. marta ove godine.

Kako pokazuju rezultati, ispitanici su se u mjeri od 82 odsto opredijelili za odgovor da se brinu za svoju porodicu, među 525 ispitanika, njih 44 odsto reklo je da ih brine i trenutna situacija, jer se neće uskoro završiti.

Pored navedenih briga, ispitanici su u mjeri od 43 odsto odgovorili da ih brine ekonomija, 36 odsto je odgovorilo da se brine i za svoje zdravlje, opštu zabrinutost osjeća 35 odsto ispitanika, a brigu za svoj posao iskazali su u manjoj mjeri - 13 odsto.

Građani stariji od 35 godina su značajno više zabrinuti u odnosu na mlađu populaciju u vezi sa širenjem virusa korona. Ovo istraživanje pokazalo je i da su građani RS u odnosu na građane Federacije BiH optimističniji u pogledu razvoja situacije te vjeruju da situacija ide nabolje.

"Veoma veliku zabrinutost istaklo je 28 odsto građana, dok je 62 odsto građana istaklo da je zabrinuto u određenoj mjeri", pokazuju rezultati ovog istraživanja.

Ispitanicima su glavni uzroci za zabrinutost loš zdravstveni sistem, posljedice na ekonomiju koje će uslijediti, ali i briga za roditelje koji spadaju u rizičnu grupu, kao i neodgovorno ponašenje određenog broja građana u vezi sa donesenim mjerama.

Oko 88 odsto ispitanika reklo je da su mjere nadležnih institucija uglavnom odgovarajuće, a 11 odsto reklo je da su mjere neprimjerne.

Ivan Šijaković, sociolog, komentarišući ovo istraživanje, rekao je da, s obzirom na to da je riječ o susretu sa virusom, građani rezonuju spontano i najvažnije im je da je njihova porodica zdrava, jer se čovjek nalazi u takvom psihološkom stanju da mu se čini da on sam sebe može da kontroliše, ali ne može mnogo da učini za svoju porodicu i onda je prisutan strah, što pokazuje visoku brigu i pripadnost porodici.

"Naravno da sledi briga za društveno stanje i vrsta straha da se ova situacija neće uskoro završiti, jer je zahvatila ozbiljne razmere. Ljudi se brinu i za posledice u privredi, jer se mnogi sećaju prethodnog ratnog i drugih perioda te znaju šta se dešava posle zastoja privrede i gubljenja materijalnih stvari", kaže Šijaković za "Nezavisne".

Dodao je da se manje građana brine za vlasiti posao te da je to normalna reakcija da je taj gubitak sada negdje drugo, jer su pored toga najavljivane i pomoći države.

On kaže da ljude brine ekonomija, jer smatraju da će se nekako pojedinačno snaći, ali ako se pogorša opšta situacija, brinu se za ostale članove porodice.

S obzirom na to da je istraživanje pokazalo da su građani u RS optimističniji od građana u FBiH, Šijaković smatra da je rukovodstvo RS davalo optimističnije i pomalo zaštitničke izjave, dok je u FBiH bilo više kukanja i straha, te je to vjerovatno podstaklo ljude da tako misle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije