Ex -Yu

AFP: Šta će Kosovo sada sa džihadistima?

AFP: Šta će Kosovo sada sa džihadistima?
Foto: N.N. | AFP: Šta će Kosovo sada sa džihadistima?

PRIŠTINA -- Kosovo je bilo vjerovatno najveći "izvoznik" džihadista i sada ima veliki problem s njima, ocjenjuje AFP.

Bivši komandant OVK za Drenicu Sami Ljuštaku, koji je do ljeta 2017. bio pritvoren u zatvorima u Dubravi i Grdovcu, tvrdi da su "vjerske sekte (na Kosovu) bolje organizovane od kazneno-popravnih ustanova", piše agencija Frans pres u tekstu o izazovima sa kojima se Kosovo danas suočava zbog bivših džihadista.

Ljuštaku se, kako danas navodi Frans pres, sa bivšim džihadsitima susretao u najvećem kosovskom zatvoru u Dubravi, odakle je prebačen u zatvor u Grdovcu, 25 kilometara od Prištine.

U izdvojenoj jedinici ove ustanove maksimalne bezbjednosti od 2014. godine se grupisalo oko 20 radikalnih džihadista koji se smatraju najvećom prijetnjom među oko 80 pritvorenih islamista.

O ovoj strategiji izolacije džihadista vodi se debata, a kosovski novinar koji se bavi vjerskim pitanjima Visar Durići tvrdi da je to jedini način da se ekstremisti spriječe da vrše uticaj na ljude koji su već prekršili zakon.

Prema zvaničnim podacima, oko 300 kosovskih Albanaca se borilo od 2012. godine u redovima Fronta al-Nosra ili Islamske države.

Više od 50 boraca sa Kosova je ubijeno, a njih 130 se vratilo kući. Na Kosovu je 2015. godine usvojen zakon prema kojem je za borbu u redovima džihadista zaprijećena kazna od 15 godina zatvora.

AFP podsjeća na ocjenu američkog Centra za borbu protiv terorizma iz 2015. godine da je Kosovo "vjerovatno najvažniji izvor džihadista za Siriju i Irak" imajući u vidu stanovništvo od 1,8 miliona.

U akcionom planu kosovske vlade za period 2018-2022. navode se izazovi sa kojima je Kosovo suočeno: "Kosovu prete oni koji se vraćaju iz konfliktnih zona" i namjeravaju da ugroze "multietnički i multiverski karakter Kosova, njegove demokratske vlasti i sekularno društvo".

Islamska zajednica Kosova je donijela odluku da oko 20 imama u zatvorima drže vjersku nastavu.

Jedan od lidera Islamske zajednice muftija Sabri Bajgora rekao je da radikalni islamisti "ne treba da budu ostavljeni u svom svijetu".

Skender Perteši, analitičar Kosovskog centra za bezbjednosne studije iz Prištine, smatra da su bivši džihadisti, koji sada "pripadaju medjunarodnoj terorističkoj mreži", naučili da rukuju eksplozivom i oružjem i da su "prisustvovali ubijanjima i masakrima". To iskustvo, kako je naveo, "donijeli su na Kosovo".

Džihadisti su prekinuli veze sa liberalnim islamom i sufizmom koji praktikuju muslimani na Kosovu. Oni su često pod uticajem manje grupe radikalnih imama, navodi francuska agencija.

Ti imami su, kako se navodi u akcionom planu kosovske vlade, "imali ulogu u širenju islamskog ekstremizma".

Krivično su gonjena šestorica, a samo jedan, imam Zećirja Ćazimi iz Gnjilana osudjen je na 10 godina za regrutovanje džihadsita.

Najuticajniji medju njima, Šefćet Krasnići (51), profesor Fakulteta teologije u Prištini koji je 15 godina izučavao islam u Saudijskoj Arabiji, oslobodjen je u martu optužbi za regrutovanje džihadista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije