Ex -Yu

Abazović: Na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka

Abazović: Na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka
Foto: Facebook | Abazović: Na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka

PODGORICA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik pokreta URA Dritan Abazović izjavio je da inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ima za cilj da stavi pečat na cijelu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negdje drugdje.

Poslanički klub "Crno na bijelo" uputio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 12 Zakona, koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara.

"Inicijativa ima za cilj da stavi pečat na cijelu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negdje drugo, što bi oni rekli, u Čačak. To je i teoretski nemoguće, ali je dobro da i Ustavni sud, ovakav kakav je, da potvrdu toga", rekao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Župi.

On je, prenosi CdM, dodao da su poslanici URA dva puta glasali za zakon i da smatraju da je liberalan, dobar i pravedan.

Abazović je istakao da je na Zakon o slobodi vjeroispovijesti stavljena tačka i da su vjerske zajednice dovedene u ravnopravan položaj.

Klub poslanika koalicije "Crno na bijelo" u crnogorskom parlamentu, koju predvodi URA, podio je inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, iako je prvobitno glasala za taj zakon.

U spornom članu se navodi da se u slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

Sada ukinute odredbe su ranije predviđale da imovina vjerskih zajednica prelazi u vlasništvo države ako vjerska zajednica nema dokaze da njoj ta imovina pripada od prije 1918, odnosno prije stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije