Ex -Yu

Abazović: Obračun s kriminalom bi donio pomirenje

Abazović: Obračun s kriminalom bi donio pomirenje
Foto: Facebook | Abazović: Obračun s kriminalom bi donio pomirenje

SKOPLJE, PODGORICA - Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović smatra da bi se snažnijom borbom protiv kriminala i korupcije, značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regiona, a onda bi, uvjeren je, uslijedilo pomirenje.

Abazović je to rekao na konferenciji u organizaciji britanskog nedjeljnika Ekonomist u Skoplju i dodao da je Crna Gora, za svega devet mjeseci, zaustavila šverc cigareta koji je punih trideset godina važio za državni projekat.

"Prema nekim procjenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru EU i UK, dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa", rekao je Abazović, prenio je portal RTCG.

Dodao je da je zaplenjeno 1,4 tone kokaina, što je najveća zapljena kokaina u istoriji zapadnog Balkana.

"Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva", naveo je Abazović.

Rekao je i da je svaka kriza ujedno i nova šansa.

"Smatram da zemlje zapadnog Balkana konačno moraju da razumiju da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", ukazao je Abazović.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Abazović je ukazao da "naša retorika mora biti kompatibilna s našim riječima".

"Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU i da živimo u skladu s evropskim vrijednostima, moramo promijeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama vidjeti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona", rekao je.

Cilj Crne Gore, kazao je Abazović, jeste da granice budu nevidljive, da se poboljša mobilnost i obnova porušenih mostova prijateljstva među državama zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije