Ex -Yu

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona
Foto: Tanjug/AP/Vlada Sjeverne Makedonije/Ladislav King | Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

PODGORICA - Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan", a Evropa "vidjela jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

"Umjesto o tome 'ko je prvi započeo rat', razgovaralo se o turizmu, slobodnom prometu, energetici, poljoprivredi, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi kao i infrastrukturi", rekao je Abazović u intervjuu za današnju "Politiku".

Abazović je još poručio da je "Crna Gora spremna da da doprinos jedinstvu i zajedništvu na zapadnom Balkanu", jer, kako je rekao, za njegovu zemlju "put u EU nema alternativu".

On je rekao da je "Otvoreni Balkan", na čijem je nedavnom samitu u Ohridu prisustvovao, "pronašla recept za budućnost", kao i da ta inicijativa može da postane most mira između Istoka i Zapada.

Crnogorski premijer je izjavio i da "kada se otvoreno razgovara o budućnosti zapadnog Balkana, na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio uobičajen, bez osvrtanja na teme koje izazivaju sukobe, onda svijetu šaljemo sasvim drugačiju poruku".

Abazović je naglasio da je "u Ohridu je Evropa vidjela jedan drugačiji zapadni Balkan, koji ovoreno razgovara o svojoj budućnosti, riješen da zajdničkim snagama prebordi nastupajuću ekonomsku krizu".

On je naveo da je samit u Ohridu vidio i kao priliku za jačanje dobrosusjedskih odnosa, "nečega čime se zemlje zapadnog Balkana ranije nisu mogle pohvaliti".

"Mislim da je ovo prvi put da su se lideri zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana, opasnostima koje prijete zbog najavljene krize i nedostataka osnovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama preduprijedili sve negativne efekte koje će na Evropu imati ostaviti ruska invazija", rekao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije