Ex -Yu

Advokat: Crkva u Crnoj Gori odbija da bude registrovana kao novi subjekat

Advokat: Crkva u Crnoj Gori odbija da bude registrovana kao novi subjekat
Foto: Wikipedia | Advokat: Crkva u Crnoj Gori odbija da bude registrovana kao novi subjekat

PODGORICA - Član Ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske advokat Dragan Šoć poručio je da Crkva u Crnoj Gori odbija da bude registrovana kao novi subjekat, kao da nikada nije postojala, te da će se litije nastaviti održavati, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor o izmjenama spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"To nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti nego zakon o legalizaciji otimanja crkava i manastira", smatra Šoć.

On je dodao da je to pokušaj da se Pravoslavna crkva u Crnoj Gori stavi "pod kontrolu partije na vlasti i Mila Đukanovića".

"Nije Crkva nikad odbila da bude evidentirana, ali odbija da bude registrovana kao novi subjekat, kao da nikad nije postojala", naveo je Šoć, koji smatra da treba naći zajednički jezik sa državom i njenim institucijama.

Šoć je za N1 rekao da su "profesionalni Srbi i profesionalni Crnogorci ustvari neprijatelji", te da bi najbolja pomoć bila da se shvati da je "Crna Gora nezavisna država, a Srbi i Crnogorci jedan narod".

Govoreći o porukama iz Beograda, Šoć je rekao da je pravo NJegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja da iskaže brigu za svaki njen dio, što niko ne smije da ospori, ali da druge intervencije ništa ne pomažu.

Nekadašnji ministar pravde Crne Gore, a danas advokat, naveo je kako očekuje da se Vlada izjasni o pozivu koji je upućen od Episkopskog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije