Ex -Yu

Aljbin Kurti traži nove parlamentarne izbore

Aljbin Kurti traži nove parlamentarne izbore
Foto: Twitter | Aljbin Kurti traži nove parlamentarne izbore

PRIŠTINA - Vršilac dužnosti premijera samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti predložio je danas predsjedniku samoprolašenog Kosova Hašimu Tačiju da budu održani novi parlamentarni izbori.

Kurti je rekao novinarima da je sastanak sa Tačijem započeo razgovorom o mjerama koje je tehnička vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.

"Na pokušaje predsjednika da razgovara o novoj vladi i novoj kandidaturi, odgovorili smo stavom da ne možemo ići dalje nepoštovanjem i negiranjem Ustava koji kaže da nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, ostaje da se ide na nove izbore", rekao je Kurti, dodajući da se Tači založio za poštovanje Ustava,zakona i prakse.

Kurti je naveo da je Tačija upozorio da ne treba da se bavi imenima ljudi i strankama u vezi sa formiranjem nove vlade već datumom novih izbora tokom ove godine.

"Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odgoditi datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative", rekao je Kurti.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao je poslije sastanka sa Tačijem da je licemjerno u vrijeme borbe sa virusom korona zalagati se za vanredne izbore. Krajem prošle sedmice Tači je najavio da će obaviti konsultacije sa svim parlamentarnim političkim partijama, uključujući i Srpsku listu u vezi sa formiranjem nove privremene vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije