Ex -Yu

Ambasada SAD savjetuje svojim državljanima da ne dolaze na KiM

Ambasada SAD savjetuje svojim državljanima da ne dolaze na KiM
Foto: Anadolija | Ambasada SAD savjetuje svojim državljanima da ne dolaze na KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Ambasada SAD u Prištini pozvala je danas svoje državljane da ovog ljeta odlože ili otkažu putovanja na KiM, uz upozorenje da broj novih infekcija po glavi stanovnika neprekidno raste u posljednjih nekoliko nedelja i ''sada je među najvećim u svijetu''.

Američka ambasada je upozorila svoje državljane da su na teritoriji pokrajine ograničeni kapaciteti za pružanje pomoći u hitnim slucajevima, istovremeno naglašavajući da su na snazi dodatne zabrane okupljanja.

"Ako planirate da dođete ili napustite Kosovo ovog ljeta, molimo vas da pročitate cijelo zdravstveno upozorenje. Razumijemo vašu želju da posjetite porodicu i prijatelje, ali vas pozivamo da za ovo ljeto odložite ili otkažete putovanje na Kosovo", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Iz Ambasade upozoravaju da je širenje virusa na KiM, kao i u cijelom regionu, izazvalo probleme u zdrvastvenom sistemu.

"Neke bolnice su prenatrpane pacijentima i nemaju zalihe, kao što je kiseonik, ili im nedostaje potrebno osoblje za pravilno nadgledanje opreme i liječenje pacijenata", navodi se u saopštenju.

"Smrtni slucajevi povezani sa kovid-19 su u porastu. Pored toga, iako su mjere za socijalno distanciranje i nošenje maski za lice obavezne, pravila se otvoreno ne sprovode na javnim mjestima kao što su restorani, prodavnice i kafići", istice se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da državljani SAD koji su putovali na KiM, uprkos upustvu američke administracije da se ne putuje širom svijeta, u sve većem broju se obraćaju americkoj ambasadi u Prištini za pomoć u slučajevima kada se neko od članova njihove porodice zarazi.

"Osoblje američke ambasade u Prištini nema pristup nijednoj alternativnoj medicinskoj ustanovi. Iako koordiniramo medicinsku pomoć i donacije sa ministarstvima i institucijama, ne možemo da pružimo pomoć pacijentima i pojedincima koji boluju od kovid-19", upozoravaju iz ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije