Ex -Yu

Amerikanci traže od Zagreba da podrži film o Jasenovcu

Amerikanci traže od Zagreba da podrži film o Jasenovcu
Foto: Telegraf.rs | Amerikanci traze od Zagreba da podrži film o Jasenovcu

BEOGRAD - Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatražio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i pomogne mu u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu.

Pismo s takvom molbom ministarki Nini Obuljen Korzinek Jazgerdi je uputio još u martu, nakon sto je Antonijevića upoznao u Vasingtonu. U pismu kojim američki zvaničnik traži podršku hrvatske vlade za film "Dara iz Jasenovca", on predstavlja opus Antonijevića, nabraja njegove fimove, pominje saradnju s Oliverom Stounom i Denisom Kvejdom i prenosi ministarki da mu je Antonijević rekao da mu je važno da se njegov film bazira isključivo na činjenicama.

Producent filma Maksa Catović za "Kurir" je potvrdio autentičnost pisma, a beogradski dnevnik piše još da iza tog projekta stoji američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, a da je producent Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana.

Trenutno je, inače, u toku snimanje u Beloj Crkvi, dok su kasnije planirana snimanja i u Hrvatskoj.

U glumačkoj ekipi su Marko Janketić, Igor Ðorđević, Vuk Kostić...a uloge su povjerene i mališanima iz Kozarske Dubice. Srbija ovaj film finansira sa 2.300.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije