Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem

Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem
Foto: N.N. | Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem
N.N.

PODGORICA, BEOGRAD - Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovesti.

Tom zakonu se protive Srpska pravoslavna crkva i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

"O bezakonom Zakonu o slobodi vjeroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima djeluje na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

"Ne može on da dijeli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja", rekao je Amfilohije.

On je podsjetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nazamisliva bez Pće patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crke".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije