Ex -Yu

Amfilohije: Niti su oni Crna Gora, niti sam ja Crkva

Amfilohije: Niti su oni Crna Gora, niti sam ja Crkva
Foto: N.N. | Amfilohije: Niti su oni Crna Gora, niti sam ja Crkva

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je predvodio molitvenu litiju u Podgorici, rekao je da narod u litijama govori jezikom pravde i da aktuelna crnogorska vlast treba da zna da je svaka vlast privremena.

"Niti su oni Crna Gora, niti sam ja Crkva, nego ovaj narod govori jezikom Božjim. Glas ovoga naroda je glas Božji", rekao je mitropolit Amfilohije pred više desetina hiljada vjernika, koji su se zaustavili ispred zgrade Skupštine.

Vladika Amfilohije je naveo da litije prevazilaze bratomržnju, da narod od Skupštine i poslanika traže da ih spasi od usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a Crnu Goru "od izgubljenog obraza".

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je propalo sve što je usvojeno na "ateizmu, na bogoubistvu i bratoubistvu", te ponovio da državom upravljaju ateisti.

Mitropolit Amfilohije zajedno je s episkopom dioklijskim Metodijem predvodio litiju od više desetina hiljada vjernika, među kojima je šezdesetak univerzitetskih profesora.

Prethodno je u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja služen moleban.

Protojerej stavrofor Darko Đogo rekao je u Plužinma da su tokom istorije zabilježena mnoga bezumlja, ali da su poslije duge i teške borbe pobjeđivali narod, Crkva i pravoslavlje.

Đogo, dekan Bogoslovskog fakulteta iz Foče, istakao je da narod mora, bez obzira na to šta ga čeka, biti jak poput svojih predaka koji su ostavili potomcima ime, obraz, ikonu i slavu, da bi i oni to isto mogli da ostave svojoj djeci.

Nakon njegove besjede krenuo je molitveni hod, a narod, koji je u rukama nosio ikone i svijeće, predvodili su Đogo, igumani Pivskog i Manastira Zagrađe Jeftimije i Lazar i plužinski paroh Miroslav Mihailović.

Moleban je služen i u Bijelom Polju, a potom je gradskim ulicama grada prošla litija. Vjernici su u litiji nosili ikonu Bogorodice Jerusalimske do hrama Svetog Nikole u Nikoljcu.

Velikoj bjelopoljskoj litiju pridružile su se litije koje su ranije krenule iz Grančareva, Rasova, Sutivana, Njegnjeva, Zatona i Lopara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije