Ex -Yu

Analiza pokazala kakav je kvalitet vode na crnogorskim kupalištima

Analiza pokazala kakav je kvalitet vode na crnogorskim kupalištima
Foto: DPA / Pixsell.hr | Analiza pokazala kakav je kvalitet vode na crnogorskim kupalištima

PODGORICA - Institut za biologiju mora Crne Gore sproveo je analizu morske vode na 109 lokacija koja je pokazala da je na 77,1 odsto kupališta bila odličnog kvaliteta, na 13,8 odsto dobrog, a na 9,2 odsto zadovoljavajućeg.

Iz Instituta su naveli da se klasifikacija vode za kupanje, u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, sprovodi u skladu Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje.

"U Ulcinju, od ukupno 18 lokacija, morska voda je bila odličnog kvaliteta na 15 lokacija, na dvije dobrog, a na jednoj lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 13 lokacija u Baru, dok je na dvije lokacije voda u ovoj opštini bila dobrog kvaliteta", navedeno je u saopštenju Instituta.

U Budvi, ovaj program se realizovao na 32 lokacije. Na 29 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, na dvije lokacije dobrog, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

"U Bokokotorskom zalivu u Tivtu, od ukupno devet lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na osam lokacija, a na jednoj, dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na sedam lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na četiri lokacije dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta", naveli su iz Instituta za biologiju mora.

U Herceg Novom morska voda je uzorkovana na 21 lokaciji, od čega je na njih 12 ona bila odličnog, na četiri dobrog, a na pet zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analizu kvaliteta morske vode Institut je sprovodio od 13. juna do 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije