Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Analizom otpadnih voda do zaraženih virusom korona

Analizom otpadnih voda do zaraženih virusom korona
Foto: Pixabay/Ilustracija | Analizom otpadnih voda do zaraženih virusom korona
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u saradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekat praćenja otpadnih voda, s obzirom na to da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje virusa korona u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije virus COVID-19, saopšteno je iz HZJZ.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili hemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja i koristila se za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje virusa korona u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije virus COVID-19, navodi se u saopštenju HZJZ.

Projekt se sprovodi u saradnji s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a finansira ga nemačka vlada.

Testiranje otpadnih voda na RNA iz virusa COVID-19 sprovodi se već u nekoliko zemalja u svijetu, među njima su Italija, Holandija, Mađarska, Španija i Francuska.

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba oboljelih od COVID-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom i druge tjelesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o obje vrste infekcije.

Iako se na taj način ne može utvrditi koje su osobe zaražene, RNA virusa korona se može otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do sedam dana prije pojave simptoma.

Dosad objavljena naučna istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

"Na ovakav način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze hiljada ljudi. Stoga dobijeni grupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19", navodi se u saopštenju HZJZ, prenijela je Hina.

Umjesto pojedinačnog testiranja hijada pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobijanje podataka o cijeloj populaciji.

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekat biće nadopuna postojećem sistemu praćenja virusa korona i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije na području Zagreba i okoline, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije