Ex -Yu

Apsurdi na granicama: 20 kg svježe ribe može, a pašteta zabranjena

Apsurdi na granicama: 20 kg svježe ribe može, a pašteta zabranjena
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL | Apsurdi na granicama: 20 kg svježe ribe može, a pašteta zabranjena
Nezavisne novine

SPLIT, NEUM - Putujete li iz zemlje koja nije članica EU u Hrvatsku, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode, međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća, jaja, proizvode od jaja i meda, a dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako, naprimjer, kako pišu hrvatski mediji, iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma, svježe, osoljene, očišćene, sušene ili kuvane ribe, rakova, dagnji i kamenica dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt.

I ostali mliječni proizvodi, sir, vrhnje, maslac su strogo zabranjeni.

U Hrvatsku je dopušteno legalno unijeti tek do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad te isto toliko hrane za kućne ljubimce, meda ili jaja, piše Slobodna Dalmacija.

Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, u Hrvatsku se za ličnu  potrošnju mogu unijeti samo tropsko voće: banane, ananas, datulje, durian i kokos.

Unos zemlje i supstrata za sadnju kao i sadnica vinove loze, cistrusa i sjemenskog krompira je zabranjeno. Krompir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer, rokva, kupus, karfiol, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, paradajz, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u Hrvatske iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata kojeg je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi.

Putnici iz trećih zemalja u svom ličnom prtljagu mogu u Hrvatsku unijeti robu uz oslobođenje od uvoznih taksi bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 evra u putničkom i željezničkom saobraćaju te 430 evra u vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

Takođe, Hrvatsku se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duvana, 10 mililitara e-tekućine, četiri litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga putnici koji u svom prtljagu nose gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više obavezni su to prijaviti carinskom službeniku.

Takođe su dužni prijaviti kućnog ljubimca koji mora imati veterinarski sertifikat ili pasoš.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije