Ex -Yu

Austrija: Najopasniji samoprozvani propovjedač islama je iz Srbije

Austrija: Najopasniji samoprozvani propovjedač islama je iz Srbije
Foto: Ilustracija | Austrija: Najopasniji samoprozvani propovjedač islama je iz Srbije

BEČ - Koliko su opasni samoprozvani propovjedači islama u Austriji, pitanje je koje se poslije napada u Barseloni postavlja i u ovoj zemlji.

Austrijske vlasti smatraju da je i u njihovoj zemlji moguće da propovjedač radikalizuje mlade.

U Austriji sešest islamističkih propovjedača sumnjiči za pozivanje na ekstremizam i oni su predmet istrage. Najpoznatiji takav propovjedač u Austriji je Mirsad Omerović, Tutinac, koji je već u prvoj instanci osuđen na 20 godina zatvora.

U okviru daljeg talasa hapšenja, u januaru su u Gracu i Beču uhapšene još dvije značajne ličnosti islamističke scene, zajedno sa 12 osumnjičenih terorista članova jednog radikalnog islamskog udruženja u Gracu. 

Dva propovjedača su nekadašnji kik-bokser Ebu Muhamed, alijas Nedžad Balkan (41), i jedan porijeklom iz Avganistana Farhad Q. (40), koji je u radikalnim krugovima poznat i kao Abu Hamza al Afgani. 

Islamska vjerska zajednica u Austriji (IGGOe) ističe da su radikalni propovjedači "samoprozvani imami", kao i da džamijska udruženja u kojima su djelovali nisu zvanično priznata. 

Dok je Farhad, u međuvremenu, pušten iz pritvora, jer je ustanovljeno da nije opasan koliko se pretpostavljalo, Nedžad Balkan je i dalje u pritvoru, jer postoje informacije da je blizak "Hazmi" grupaciji Islamske države. 

Tu informaciju potkrepljuje i činjenica da je iz džamije u kojoj je propovijedao 19 osoba otišlo u rat u Siriju i oni su sa sobom poveli porodice. 

Na osnovu praćenja i prisluškivanja ustanovljeno je da se više njih od 12 uhapšenih u Gracu priključilo džihadu u Siriji. 

Ključnu ulogu u ovom džamijskom udruženju imao je tadašnji blagajnik Evrim B., koji se 2015. borio na strani Islamske države u Siriji. 

On se 9. marta prošle godine vratio u Austriju koristeći duplikat austrijskog pasoša, a ustanovljeno je da ima tijesan kontakt sa Nedžadom i Farhadom. U Evrimovom stanu u Beču policija je pronašla ostatke vojnog eksploziva, zbog čega se sada vodi intenzivna istraga pred suđenje uhapšenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije