Ex -Yu

Austrijski list o Lex Agrokoru: Plenkoviću najvažnije suzbiti ruski uticaj u Hrvatskoj

Austrijski list o Lex Agrokoru: Plenkoviću najvažnije suzbiti ruski uticaj u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija | Austrijski list o Lex Agrokoru: Plenkoviću najvažnije suzbiti ruski uticaj u Hrvatskoj

U članku pod naslovom “Osnivaču Agrokora Todoriću prijeti hapšenje” austrijski list Der Standard ističe da ova afera ima i važan geopolitički aspekt.

Na početku se ističe da je policija pokrenula veliku akciju privođenja osumnjičenih u aferi Agrokor, ali da se Ivica Todorić ne nalazi u Hrvatskoj te se špekulira da je u Beogradu ili možda u Moskvi, kao i to da je za njime raspisana Interpolova potjernica.

Podsjeća se da su brojni menadžeri Agrokora s Todorićem na čelu osumnjičeni za lažiranje bilansi i pronevjeru te da je 133 miliona evra isplaćeno porodici Todorić, "što upućuje na moguće ilegalne aktivnosti, na primjer davanje mita".

Osim toga, naglašeno je da "kriza Agrokora ima geopolitičku dimenziju. S obzirom na to da Todorić zbog gubitaka Agrokora nije više mogao dobivati kredite od domaćih banaka, u igru su se 2014. uključile ruske banke Sberbank i VTB".

Der Standard navodi kako je time Rusija željela ostvariti veći uticaj u Hrvatskoj. Dodaje se da je premijer Andrej Plenković stoga "preko Lex Agrokora pokušao suzbiti uticaj Rusije u Hrvatskoj" i da je Todorić vladu optužio da je "izvršila najveću pljačku privatne imovine u savremenoj Evropi".

Na kraju teksta se još navodi da je osnovano i istražna saborska komisija koje bi trebala istražiti okolnosti Agrokorovog poslovanja od početka do kraha koncerna, nad kojim je onda kontrolu preuzela hrvatska država.

(index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije